Потенето е начин на организма да се защити от прегряване.

...
Потенето е начин на организма да се защити от прегряване.
Коментари Харесай

Как да се справим с потенето – 4 съвета

Потенето е метод на организма да се отбрани от прегряване. В някои случаи обаче нарасналото потоотделяне (хиперхидрозата) може да е признак на ендокринни нарушавания, заболявания на нервната система и други Възможно е да се потим даже в хладни пространства, когато сме неподвижен или при леко неспокойствие.

Потенето може да е локално – когато визира единствено избрани области и общо, когато се поти цялото тяло. Общата хиперхидроза нормално е типична за патологични положения и изисква консултация със експерт.

Фактори, които въздействат на потенето

Стрес – при мощно неспокойствие и елементарно възбудима нервна система. В този случай е добре да се потърси помощ от невролог или психотерапевт.

Вегетативна дистония – това е синдром, при който има функционални нарушавания на нервната система, които рефлектират върху сърдечно-съдовата и дихателната система, нарушава се топлообмена. При такова положение би трябвало да се търси помощ от невролог.

Климакс или пубертет – и за двете положения е типична смяната в хормоналния декор на организма. Хормоните вземат участие интензивно в процеса на терморегулация.

Наднормено тегло - хората с наднормено тегло създават повече топлота, а плътният пласт мазнини пречи на естествения топлообмен.

Как да избегнете прекомерното потене - 4 съвета
(приложими са в случаите, когато не става дума за патологични състояния)

1. Контрастен душ и топла вана

В горещите дни вземайте душ по-често. Почиствайте окосмяването под мишниците, тъй като там се концентрират доста бактерии. Контрастният душ е с периодично повтаряне на хладка и гореща вода. Ваните с хвойна, култивиран чай и запарка от дъбова кора също имат добър резултат. Препоръчително е да се вършат в продължение на 15-20 минути, не по-често от един път седмично.

2. Режим на хранене

Ограничете храните и напитките със наличие на кофеин и теобромин. Тези субстанции подтикват потоотделянето. Към продуктите, които ги съдържат, се отнасят кафето, кока-колата, какаото, шоколадът. Добре е да се понижи потреблението на люти и пикантни храни. Ограничаването на алкохола също има позитивен резултат, тъй като той подтиква притока на кръв в кожата.

3. Домашни средства

Хладният компрес, на местата с интензивно потене, оказва помощ за стесняване на порите и понижава потоотделянето. Компресът се слага на проблематичното място за 10-15 минути. Добър резултат има обтриването на засегнатите зони с извлек от лайка или разтвор на хлебна сода.

4. Антиперспиранти

Това са едни от най-популярните средства при прекалено потене. Предлагат се като дезодоранти или рол-они. Има за всекидневно прилагане и за приложимост не повече от 7 дни. Тези артикули блокират порите и потта не може да излезе на повърхността. Препоръчва се да се заобикалят формули, които съдържат алуминиеви соли, за които се потвърди, че могат да причинят рак на гърдата. Водещите козметични компании подсигуряват, че продуктите им не съдържат алуминиеви соли и парабени. Четете етикета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР