Пострадали хора, сериозни материални поражения, прекъснато електричество - това са

...
Пострадали хора, сериозни материални поражения, прекъснато електричество - това са
Коментари Харесай

Пострадали хора, материални щети и прекъснат ток заради ураганния вягър днес

Пострадали хора, съществени материални провали, прекратено електричество - това са единствено част от вредите, които нанесе мощният вятър през днешния ден. Оранжев код беше разгласен в 4 области на страната - Враца, София, Хасково и Кърджали.

Електричеството във Враца и Монтана е изцяло възобновено, оповестиха от ЧЕЗ. В София клиентите без ток са 180, а в цялата Софийска област - 7 000. Заради мощния вятър не работеха лифтовете по Витоша и Боровец.

Най-силен беше вятърът във Враца - там поривите стигнаха до 115 километра в час. Обстановката в страната обобщава Яна Тодорова.

Силният вятър, който през днешния ден духа съвсем в цялата страна, фактически нанесе много провали. Пострадаха и хора. Най-тежка беше ситуацията във Враца и София, където беше разгласен оранжев код за рисков вятър.

Ураганен вятър със скорост над 115 км/ч сътвори бедствена конюнктура през днешния ден в община Враца. Бурята изкорени дървета, събори покриви, разруши витрини и обърна камиони по пътищата.
 Жълт и оранжев код за бурните ветрове през днешния ден, във Враца и София има нанесени вреди Жълт и оранжев код за бурните ветрове през днешния ден, във Враца и София има нанесени вреди
Националният институт по метереология и хидрология към Българска академия на науките разгласи жълт и оранжев код за рисковите ветрове през днешния ден на територията на съвсем цялата страна.Ора...

Повече вижте в репортажа на Илиана Минковска.

Враца
Ураганен вятър със скорост над 115 км/ч сътвори бедствена конюнктура през днешния ден в община Враца. Бурята изкорени дървета, събори покриви, разруши витрини и обърна камиони по пътищата.

Три камиона на пътя Мездра-Враца се прекатурнаха от мощния вятър и придвижването беше затруднено за часове, до момента в който колите бяха преместени от пътното платно.

Центърът на Враца е като след бомбардировка, пешеходната зона е затрупана с ламарини, стъкла, клони и обърнати павилиони.
  ТИР се обърна поради мощния вятър на пътя Враца-Мездра ТИР се обърна поради мощния вятър на пътя Враца-Мездра
Движението по път I-1 Враца - Мездра се реализира в една лента заради обърнал се ТИР в резултат на мощния вятър, оповестиха от пресцентъра на АПИ. Дви...

Екипи от пожарната се отзоваха на поредност от сигнали и обезопасиха дървета, които вятърът заплашва да изтръгне.
Маргарита: За първи път ми се случва такова нещо. Един билборд се удари във витрината и счупи стъклото, преди малко го сменихме, вижте къде е изкъртило стената, доста е ужасно. Борис: Един човек щеше да го отнесе една от ламарините, които падат тук, да му чупи главата.
Ураганът изтръгна от корен няколко големи дървета, които паднаха върху коли и къщи. Пострадали са минимум трима души, двама са настанени в болница.
Мария Попова, заместник-кмет на Враца: Има сигнали за села останали без ток, има потърпевши хора, за нас е най-важно да запазим живота и здравето на хората, а имуществените вреди в следствие ще бъдат отстранявани.
От общината приканиха жителите да не излизат на открито, до момента в който не стихне вятърът. От понеделник комисии ще стартират да разказват вредите в града и селата.

В София вятърът също докара до произшествия - две дами бяха признати в „ Пирогов “ с рани по главата. Много хора останаха и без електричество, а през целия ден от аварийно-спасителното звено се отзовават на десетки сигнали за паднали дървета - картина от днешния ден в София след бурния вятър вижте в репортажа на Яна Тодорова.

 София
Малко след 12 на обяд вятърът отчупва голямо парче мазилка от жилищен блок в Люлин 3. То се стоварва върху две дами.
Емил, гражданин на „ Люлин “: Там се откърти мазилка, две дами си вървяха тук по тротоара, като падна мазилката мислехме, че е единствено една жена, а то друга беше затрупана и с един от съседите отидохме да ѝ окажем първа помощ, да викнем кола за спешна помощ, цялата жена беше в кръв.
Екипи на аварийно-спасителното звено са се отзовавали на над 30 сигнала за паднали дървета и рискови рекламни уреди.

Красимир Димитров, шеф на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Следствен отдел към окръжна прокуратура: 3 екипа работят на територията на София, на пожарна сигурност и отбрана на популацията обработват 5 сигнала в регион Витоша, „ Драган Цанков “.
Около 2000 поданици на София пък бяха с прекратено електричество до късния следобяд. Най-много наранени клиенти имаше в регионите Витоша и Панчарево. 20 екипа работят за отстраняването на повредите, които са породени главно от паднали дървета и усукани найлони към проводниците.

Заради мощния вятър през днешния ден не работеха лифтовете в Боровец. Наши фенове ни изпратиха и фрагменти оттова, на които се вижда по какъв начин вятърът е съборил дървета. Силният вятър изкорени дърво, което падна върху основен път е-79 на изхода на Благоевград в посока София. Но то към този момент е отстранено от пътя.

Синоптиците предвиждат, че вятърът ще утихне и на следващия ден ще бъде от слаб до сдържан съвсем в цялата страна.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР