Постоянно слушаме за замърсяването на въздуха и за това как

...
Постоянно слушаме за замърсяването на въздуха и за това как
Коментари Харесай

Ежедневните навици, с които да намалим замърсяването на въздуха

Постоянно слушаме за замърсяването на въздуха и за това по какъв начин казусът става все по-сериозен. Но евентуално оставаме с усещането, че значимите решения на този проблем не зависят от нас. А истината е, че всеки може да прави своите дребни ежедневни стъпки, с които да даде своя принос.

Колата

Всекидневното шофиране сигурно е методът, по който най-вече замърсяваме въздуха. Затова е добре да се замислим за различен превоз, който евентуално ще ни излезе и по-евтино, а и ще си спестим много нерви в натоварения градски трафик.

Ако използваме градски превоз даже два пъти седмично, ще понижим съществено количеството нездравословни излъчвания, които произвеждаме. Ако пък ни е мъчно да се откажем от колата, то тя би трябвало да бъде в положително техническо положение, тъй като даже гумите ни да не са напомпани задоволително, това води до по-висок разход на гориво.
 Снимка 441059

Не бива да оставяме за дълго колата в спряло положение и с включен мотор. Не бива и да бъдем нападателни водачи, които непрекъснато натискат газта и спирачката. През лятото е по-добре да караме на отворени прозорци, тъй като климатикът подвига разхода, а в най-студените зимни дни по-добре просто да не тръгваме с колата.

Изсъхналите листа

Есента е все по-близо, а един от предвестниците са опадалите листа на дърветата. Важно е обаче да ги почистваме най-малко от двора си, тъй като гниенето им също провокира обособяване на въглероден диоксид, който те преди този момент са погълнали.

Градината

Дори да не живеем в къща с двор, можем да дадем своя дребен принос към почистването на въздуха, като се погрижим за градинката пред блока или засадим на балкона няколко растения, които имат свойството да гълтам въглероден диоксид и да основават О2.
 Снимка 354068

Осветлението

Да гасим лампите тогава, когато не са ни нужни, е елементарен, само че потребен табиет. С него спестяваме освен от сметката си за ток, а и от нездравословните излъчвания, които основават електроцентралите, написа Reader`s Digest.

Храната

Правилното обмисляне на покупките и редуцирането на изхвърлянето на храна също оказва въздействие върху нездравословните излъчвания в атмосферата. Изхвърлената храна, която гние по сметищата, е един от замърсителите, за които рядко се замисляме.

Прането

Препоръчително е да перем облеклата си на по-ниска температура. А в дните, в които времето го разрешава, по-добре да ги оставим да съхнат на открито, в сравнение с да употребяваме сушилня.
 Снимка 441061

Опаковките

Винаги когато имаме опция, е добре да си купуваме хранителни артикули, които не са в пластмасови опаковки. Така редуцираме освен на нездравословния отпадък, само че и на нездравословните газове, които се отделят при производството и преработването на тези опаковки.
 Мръсният въздух, психологичните разтройства и каква е връзката сред тях
Полудяваме ли от мръсния въздух

Опасността е по-голяма за подрастващите

Освен това е добре да избираме артикули от локални производители. При тях го няма нездравословният отпечатък върху атмосферата от превозването им с тирове и други транспортни средства.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР