Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров ръководи

...
Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров ръководи
Коментари Харесай

Какви са акцентите след заседанието на Съвета Общи въпроси“ на ЕС

Постоянният представител на България към Европейски Съюз дипломат Румен Александров управлява българската делегация за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз. Сред главните тематики в работата на европейските министри бяха подготовката на заключенията за декемврийското съвещание на Европейския съвет, процесът на разширение на Европейски Съюз, Конференцията за бъдещето на Европа, обстановката с върховенството на правото в Полша и Унгария, законодателната стратегия и Европейският учебен срок.

Съветът приготви плана на изводи за съвещанието на Европейския съвет на 16 декември. Сред акцентите са ограниченията против развиването на пандемията от COVID-19, високите цени на силата, сигурност и защита, обстановката в Украйна.

Продължаващото нарастване на цените на енергийните запаси е извънредно предизвикателство за бизнеса и семействата. Необходимо е да разполагаме с задоволителна еластичност да приемем ограничения на национално равнище, съобщи дипломат Румен Александров.

Той означи упованието на България Европейска комисия да разгласява спомагателен делегиран акт за таксономията, тъй че да не се лимитира опцията за бъдещи вложения в нуклеарната сила и природния газ.



Министрите разискаха епидемиологичната обстановка. Специално внимание беше обърнато на разпространението на новия вид на вируса Омикрон и обвързваните с това прогрес в процеса на имунизиране, противопоставяне на дезинформацията, използване на бустерни дози, уеднаквен на равнище Европейски Съюз период на годност на Цифровия COVID-19 документ, както и предлагането на Европейска комисия за въвеждане на обединен за Европейски Съюз формуляр за локализиране на пасажери.

Съветът одобри изводи по отношение на политиката на разширението на Европейски Съюз, които изпращат значими послания до Западните Балкани и Турция. Приветстваме консенсуса измежду държавите-членки след съвсем две години без изводи на Съвета по политиката на разширение. Страната ни удостовери, че не може да утвърди плана на преговорна рамка и установяване на краен период за привикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, защото условията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени.

По гледище на България Съветът удостовери, че цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година е част от присъединителния развой. Посланик Александров изрази готовността на България да продължи директния разговор със Скопие с оглед намиране на решение на зародилите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и отбраната правата на жителите с българско съзнание. България удостовери, че поддържа консенсуса за приемане на Преговорната рамка и привикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на личните й заслуги. Страната ни остава ангажирана с европейската вероятност на шестте страни от Западните Балкани и Турция.



Проведе се също Междуправителствена конференция на Европейски Съюз със Сърбия, в границите на която беше открит клъстър 4. В наличието на министър-председателя Ана Бърнабич, дипломат Александров посочи нуждата от съблюдаване правата на Българското национално малцинство в Сърбия, гарантирането активността на Националните препоръки на националните малцинства без вмешателство, както и нуждата от превъзмогване на дългогодишните проблеми със замърсяването на околната среда, в това число на водите в трансграничните реки.

Европейската комисия осведоми Съвета за настоящото положение на процедурата по член 7, параграф 1 от Договора за Европейския съюз против Полша, обвързван с върховенството на правото. Във връзка със същия член от Договора Комисията даде информация по отношение на резолюцията на Европейския парламент по положението на правото в Унгария.

Сн. МВнР
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР