Постоянни конструктивни и съдържателни консултации на основата на политическия диалог

...
Постоянни конструктивни и съдържателни консултации на основата на политическия диалог
Коментари Харесай

Консултации, позитивен дневен ред и избягване на напрежение: Турция и Гърция затоплят отношенията

Постоянни градивни и съдържателни съвещания на основата на политическия разговор по въпроси от съвместен интерес, положителен дневен ред в границите на общ проект за деяние, ограничения за създаване на доверие за отбягване на неоправдани мотиви за напрежение са залегнали в взаимната декларация за другарски и добросъседски връзки, която подписаха през днешния ден в Атина гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестява АНА-МПА.

В декларацията двете страни се ангажират да се въздържат от изявления, начинания и дейности, които биха могли да подкопаят или обезсмислят буквата и духа на декларацията или да застрашат запазването на мира и на стабилността в района, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гърция и Турция „ ще положат старания да позволяват всевъзможен спор, който възникне сред тях, по другарски метод посредством директни съвещания между тях или с други средства по съвместен избор, както е планувано в Хартата на Обединените народи “, се споделя в документа.

В декларацията въпреки всичко се показва, че тя не е интернационално съглашение, обвързващо по силата на интернационалното право. „ Никоя уговорка на тази Декларация не би трябвало да се пояснява, че основава юридически права или отговорности за Договарящите се страни “, написа в текста.

Гръцки държавни източници дефинираха документа, който към този момент назовават Атинска декларация, като извънредно значим текст, тъй като за първи път с подписите си министър председателят на Гърция и президентът на Турция се ангажират с другарски и добросъседски връзки, както и с поддържане на отворени канали за връзка и отбягване на ескалацията на напрежението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР