Постоянната ромска конференция стартира кампанията Роми за почтеност на изборите,

...
Постоянната ромска конференция стартира кампанията Роми за почтеност на изборите,
Коментари Харесай

Роми се самоорганизират за почтеност на изборите

Постоянната ромска конференция започва акцията " Роми за честност на изборите ", която е първата всеобща самоорганизация на ромите в новата история. Целта: присъединяване в демократичния развой и опълчване на ккорупционните практики.

Това обяви Менсур Халити, ръководител на фондация " Роми за народна власт ". В собствен разбор Халити разказва обстановката с ромакската общественост у нас - изкллючването и от политическия развой и неналичието на държавна политика. " Твърде дълго ромите са били систематично изключвани от главната политика и са оставяни уязвими за тези, които са на власт ", показва Халити.

" Ромите отхвърлят към този момент да бъдат изтласкани в периферията и са решени да провокират статуквото, с цел да се чуе гласът им. От политическата класа зависи да признае тяхната дарба и увереност и да работи за по-приобщаваща и обективна политическа система. В продължение на десетилетия ромите са били изолирани и лишени от благосъстоятелност от открити политически партии, което е довело до голям брой отрицателни последствия както за ромите, по този начин и за обществото като цяло. Това изключване докара до преобладаване на антиромски настроения, като над 80% от българите показват предпочитание да не съжителстват с ромите, а съвсем половината желаят те да изоставен страната ", споделя ръководителят на " Роми за народна власт ".

Според него икономическата система не е съумяла да обезпечи сигурност на ромските служащи, довело до " дискриминационни трудови практики, последна беднотия измежду ромите и огромни стопански загуби за страната ".

" Липсата на вложения в икономическото включване на ромите единствено утежни тези проблеми с евентуални стопански загуби до 306,7 милиарда лв. през идващите няколко десетилетия ".

" Образованието също е значим проблем, като бедността и тормозът пречат на доста роми да получат достъп до образованието, от което се нуждаят, с цел да съумеят. Това сътвори цикъл на беднотия, който е мъчно да се прекъсне и заплашва тяхната дълготрайна икономическа непоклатимост и обществена подвижност.

Жилищната рецесия засегна изключително тежко ромите, като съвсем една четвърт от ромите живеят в неофициални жилища и над 200 000 семейства са изложени на риск от изпъждане. Близо 17% от семействата харчат повече от 40% от приходите си за жилище.

Окаяната здравна обстановка оказа доста влияние върху ромите, с неналичието на застрахователно покритие, скъпите доплащания и дългите интервали на очакване, което води до дълготрайност на живота с 10-15 години по-ниска от тази на техните съграждани.

И най-после, изключването от политическо присъединяване, корупцията и неналичието на отбрана от правоприлагащите и правосъдните органи имаха гибелен резултат върху демократичните права на ромите и способността им да вземат участие в избори. Това докара до липса на посланичество на ромите в държавното управление и продължаващ цикъл на отнемане от благосъстоятелност ", изброява Халити.

Според нехо " методът на парче, който се концентрира само върху антикорупционните ограничения, няма да е задоволителен. Вместо това е нужен изчерпателен метод, който свързва корупцията, символизма и расизма против ромите с по-широки промени ".

За да реализира смяна, Постоянната ромска конференция започва акцията " Роми за честност на изборите ", която е първата всеобща самоорганизация на ромите в новата история.

" Тази надпартийна тактика за овластяване има за цел да провежда ромските гласоподаватели, да им даде осведомен избор и да генерира поддръжка от основни гласоподаватели, с цел да повлияе на политическата смяна. Инициативата се стреми да постави завършек на цикъла на ненавист, дискриминация и беднотия, които изтезават ромите, като се ангажира с всеобщи старания за активизиране на ромските гласоподаватели. Кампанията има за цел да постави завършек на пазаруването на гласове, заплашването и измамите, които подкопават честността и легитимността на изборите ", показва Халити.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР