Постоянната комисия по заетостта в Областна администрация одобри държавния план-прием

...
Постоянната комисия по заетостта в Областна администрация одобри държавния план-прием
Коментари Харесай

228 ще бъдат паралелките в гимназиите в Пловдив през предстоящата година

Постоянната комисия по заетостта в Областна администрация утвърди държавния план-прием за 8. клас и спомагателния държавен план-прием в 11. клас за образователната 2022/2023 година. Срещата се организира онлайн и в нея участваха представители на общините, специалисти от регионална администрация, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова и специалисти от РУО, Фани Николова - шеф на Регионалната работа по заетостта, КНСБ, Регионален профсъюз „ Подкрепа “, Агенция за районно развиване с бизнес център за дребни и междинни предприятия, представители на дирекциите на бюрата по труда в региона, Инспекция по труда, Областна дирекция „ Земеделие “ и Областна дирекция на държавен фонд „ Земеделие “. Заседанието бе ръководено от зам.-областния шеф Лъчезар Бакърджиев.

„ Миналата година бяха утвърдени 236 паралелки, а осъществени 221. Тази година план-приемът е повишен “, уточни началникът на РУО Антоанета Пакова. Предложението на просветителния инспекторат за образователната 2022/2023 година e за 228 паралелки в област Пловдив, от тях 146 % професионални и 82 – профилирани. Беше утвърдено образование по 10 нови за учебните заведения специалности за образователната 2022/2023-та. Сред новите специалности, по които ще се образоват учениците са охранителна техника и системи за сигурност, програмиране на изкуствен интелект, строител на пътища, автомагистрали и уреди към тях.

Предложението на РУО за дуалната система на образование включва 14 паралелки, а спомагателният държавен план-прием в 11. клас – нови специалности в 2 учебни заведения.

По време на съвещанието беше утвърден и състав на работна група за изследване потребностите на работодателите. „ За пета поредна година вършим изследване на работната мощ “, посочи шефът на дирекция “Регионална работа по заетостта”- Пловдив Фани Николова. Тя разясни, че след 7-и март всеки шеф може да се включи и да уточни потребностите от работна мощ, защото по този начин службата ще има визия за потребностите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР