Постоянна умора, липса на апетит или повишено желание за консумация

...
Постоянна умора, липса на апетит или повишено желание за консумация
Коментари Харесай

Направете това у дома и ще разберете дали имате проблеми с щитовидната жлеза

Постоянна отмалялост, липса на вкус или нараснало предпочитание за консумация на храна, косопад, хормонален дисбаланс - всички тези недоволства може да се дължат на проблеми с щитовидната жлеза. 

Прост способ, прибавен вкъщи, оказва помощ да разберете дали имате проблем с деликатната жлеза, макар че той не може да замести медицинските проучвания.

Тест за недостиг на йод в организма

Определянето на недостига на йод в тялото може да стане благодарение на доста елементарен способ. Вземете памучен тампон за разчистване на уши и бутилка йод. На китката си нарисувайте дребна мрежа с размери към 5 х 5 см. Ако мрежата изчезне след два часа, това значи, че организмът ви изпитва недостиг на йод.

Друг метод да разберете за съществуването на йоден недостиг

Преди да си легнете, нарисувайте на ръката си три линии с разнообразни размери: едната би трябвало да е доста тънка, втората да е по-дебела, а третата да е с широчина към 1 см (използвайте тампон за разчистване на уши и течен йод). След ставане от сън незабавно проверете какво се е случило с нарисуваните линии.

Ако и трите линии са изчезнали от ръката ви, посетете неотложно вашия доктор. Но в случай че е изчезнала само най-тънката, няма защо да се притеснявате.

Тест с вода, огледало и молив

С помощта на огледало и вода може да разберете дали щитовидната ви жлеза е увеличена.

Отпийте допустимо най-голямо количество вода и го задръжте в устата си. Застанете пред огледалото, заемете позиция, в която може да виждате ключицата си. Започнете да преглъщате водата на дребни глътки и се погледнете в огледалото.

Ако по време на преглъщането, забележите образуването на подутини в шията, в региона над ключицата, това значи, че жлезата ви е уголемена. Този способ разрешава да определите дали имате хипертиреоидизъм (недостатъчно произвеждане на хормони на щитовидната жлеза) или не.

Можете да откриете проблеми с щитовидната жлеза и благодарение на елементарен молив . При хипотиреоидизъм протича процесът на нарушение на действието на космените фоликули и косата стартира да пада. Но по-тревожен сигнал е опадването на космите на веждите. И в тази ситуация незабавно би трябвало да посетите експерт.

Приближавайки се до огледалото, поставете молива отвесно към външния ъгъл на окото. Дръжте го строго паралелно на носа си. Ръбът на веждата би трябвало да е отвън линията на молива. Но в случай че това не е по този начин, посетете неотложно доктор.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор!

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР