Постигнато е споразумение за съставяне на управляваща коалиция в Холандия,

...
Постигнато е споразумение за съставяне на управляваща коалиция в Холандия,
Коментари Харесай

Марк Рюте обяви, че се е споразумял за управляваща коалиция


Постигнато е съглашение за сформиране на ръководеща коалиция в Холандия, заяви министър-председателят Марк Рюте.

Той съобщи, че документът е „ подписан и в най-скоро време ще бъде показан на ръководителя на долната камара на Народното събрание Хадидже Арибу, а по-късно и на обществеността ”.

От изборния ден през март до сключването на съглашение за ръководство на страната изминаха 209 дни. Това е връх в историята на Холандия.

В ръководещата коалиция влизат Народната партия за независимост и народна власт (НПСД), „ Християндемократически апел ” (ХДП), „ Демократи 66 (Д-66) и „ Християнски съюз ” (ХС).

Преговорите с тях започнаха на 17 май откакто НПСД, ХДП и Д-66 не можаха да се договорят със „ Зелени леви ”, които доста ускориха парламентарните си позиции след изборите.

По-късно тази седмица в Народното събрание ще има диспути с присъединяване на информатора (посредник в преговорите) Герит Залма, след които законодателният орган ще назначи за форматор (лице, което сформира правителството) Марк Рюте – водач на НПСД.

Очаква се в новия кабинет да има 16 министри – с трима повече в сравнение с в настоящето, като 6 министерски кресла ще са за НПСД, по четири – за ХДП и Д-66, и две за ХС.

Новото държавно управление евентуално ще встъпи в служба на 23 октомври. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР