Постигнахме удовлетворително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това каза служебният

...
Постигнахме удовлетворително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това каза служебният
Коментари Харесай

Зарков за механизма за разследване на главния прокурор: Намерихме решение, което кореспондира на европейските стандарти

Постигнахме задоволително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков в коридорите на Народното събрание след приемането на механизма за следствие на основния прокурор на второ четене, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

" Законопроектът е комплициран и е значимо, че стигнахме до задоволително решение. Мисля, че и в подтекста на конституционни промени, за които приказват главните политически сили, те още веднъж ще преглеждат тези въпроси. Важно е да подчертаем, че въпросът за надзор и отчетност на основния прокурор имаше няколко измерения. Едното е наказателно-правното, т.е. това за следствие, а другото е за доклада – това, което се случва във Висш съдебен съвет. Днес и двете откриха решения, които кореспондират на европейските стандарти и във връзка с задължения, които страната ни е поела по НПВУ и от позиция на мониторингите, на които сме обект ", съобщи Зарков. 

Служебният министър изясни, че всеки закон, който цели постигането на цялостна промяна в системата слага въпроса за това дали не е антиконституционен, само че увери, че екипът му е работил в сходство с основия закон на страната. 

" За всеки един закон, който прави дълбока промяна в правосъдната система постоянно се слагат такива въпроси. Ние, с екипа ми, а и екипът на Надежда Йорданова, сме работили в синхрон с конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за следствие на основния прокурор. Това беше една от главните тематики на диалог ", изясни той. 

Зарков изясни разликата в гласовете за премахване на основния прокурор и тези за ръководителите на висшите съдилища с това, че има йерархическата конструкция на съдилищата. Той съобщи, че съгласно интернационалните стандарти съдилищата би трябвало да имат по-висока степен на самоуправление.

Служебният министър сподели още, че механизмът за следствие на основния прокурор може да влезе в действие, откакто бъде оповестен в държавен вестник. Той разясни, че той може да бъде прилаган и към производства, които към този момент са почнали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР