Постигането на конституционно мнозинство практически е възможно чрез обединението на

...
Постигането на конституционно мнозинство практически е възможно чрез обединението на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Отварят се нови ниши за пробиване на съдебната система

Постигането на конституционно болшинство на практика е допустимо посредством обединяването на три съществени партии - ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи . Конституционен план от страна на ГЕРБ/СДС към момента няма, само че предложенията, които излизат от Движение за права и свободи демонстрират, че тяхната визия за смяна на правосъдната система прекомерно малко подхожда на визията на ПП/ДБ. Това съобщи пред News.bg политологът Огнян Минчев по отношение на плана за промени в Конституцията, който показаха от ПП/ДБ.

По думите му една смяна на толкоз комплицирана и значима система като правосъдната власт би трябвало да включва цялостна идея за нейното развиване, а не промяната на избрани нейни детайли. Това не значи, че не трябва да бъде променян статута на една или друга позиция в правосъдната система, само че има подозрения, до каква степен тези промени биха довели до нужните резултати , свързани с реформиране, разяснява Минчев.

Той чака сложен парламентарен спор и реализиране на нелесен компромис за конституционните промени в правосъдната власт. Нелесен компромис значи въвеждане на промени, които ще бъдат още веднъж частични, ще бъдат още веднъж незадоволителни и ще бъдат резултат на едно уреждане, което може да отвори други ниши за продупчване на правосъдната система от страна на частни ползи, накърняващи нейната самостоятелност, посочи Огнян Минчев.

Минчев добави, че Българска социалистическа партия, Възраждане и " ИТН " са политически партии, които не имат нито сериозен потенциал, нито съществено предпочитание да допринесат за основна смяна на Конституционните текстове. Трите партии ще употребяват конституционния спор като платформа за политическа агитация , чака той.

Минчев не е сюрпризиран, че Движение за права и свободи пази избрани детайли на статукво в правосъдната система, тъй като Движение за права и свободи е източник на това статукво . Ако ние имаме проблем със статута на основния прокурор, този проблем не е единствено парламентарен, обвързван с признатата през 1990 година Конституцията през, а казусът е обвързван с използването на статута на основния прокурор от страна на съзрелите олигархични кръгове в политиката, измежду които Движение за права и свободи заема водещо почетно място. Ролята на Движение за права и свободи не може да провокира изключително илюзии . Надежди във връзка с Движение за права и свободи може да има дотолкоз, доколкото са притиснати от събитията, свързани с неизбежното приемане на геополитическите императиви на съвременността . Движение за права и свободи е притисната от този императив и може би ще направи някакви взаимни отстъпки. Истинските цели и стремежи на Движение за права и свободи е запазване на колкото се може по-голяма част от статуквото, добави Минчев.

Минчев съобщи, че зависи от самата парламентарна динамичност и доколко ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи ще се спогодят за бърза писта в Конституцията .

Иначе Огнян Минчев разясни, че това не е повсеместен план за конституционни промени, а са няколко съществени акцента за промени в конституционните разпореждания, свързани с няколко казуса : институционалната конструкция на правосъдната власт, позициите на основния прокурор, позициите на двете елементи на Висш съдебен съвет на съдийската и прокурорската колегии, казусът за ръководството на страната в изискванията на предизборна акция посредством унищожаване статута на служебно държавно управление и ограничение мандатите на кметове на община и промяната на българска народен празник с датата 3 март с друга.

Премахването на статута на служебния кабинет

Ако някои се тормози, че ръководещото държавно управление ще употребява процеса на подготовка на избори, може да бъде разискван вид, при който Народното събрание да излъчи едно краткотрайно държавно управление, което да провежда изборите с представители на всички политици, само че повече не можем да толерираме състояние на нещата, при което един внушителен статут като този на Народното събрание да бъде овластяван за въпреки и къс интервал от време с цялата еднолична власт в страната чрез статута на служебното държавното управление, акцентира Огнян Минчев. Практическата корист с този статут прави извънредно нежелателно съхраняването на тази конституционна наредба и нейната смяна, настоя Минчев.

" Контролът върху изпълнителната власт би трябвало да остане надзор на Народното събрание, а не на президента ", посочи Минчев.

Ограничаване на ръководството на кметовете до 2 мандата

Огнян Минчев се съмнява в предлагането за ограничение на кметските мандати до два мандата . Има кметове, които са за промяна било след първия или втория мандат, само че има и много сполучливи кметове. Кметът, с цел да бъде в действителност ефикасен на своята позиция, би трябвало да има доста мощни позиции в структурите по места и в публичното мнение и даже да се лимитират до два мандатите на един кмет, в случай че той е значима районна фигура в своята община, той ще слезе от кметската позиция, само че ще успее да сложим свое протеже за идващия трети мандат, което ще е продължаващо прикрито ръководство. Скритото ръководство е по-лошо от явното ръководство, уточни политологът.

Промяната на националния празник - съответна ли е тъкмо в този момент?

Темата за националния празник е съответно да бъде повдигната, тъй като обществото е разграничено по този мотив, само че и няма да се сплоти в обозримо бъдеще. Важно е да бъде иницииран спор и да бъде взето решение за приемане дневно за народен празник, който да е оптимално съединителен , настоя Минчев. Разделението, което се ожесточава след политическите събития за оценката на ролята на Русия в историята и сегашното прави 3 март ден на целеустремено разширяващо се опълчване в обществото, а не ден на национално обединяване.

3 март ще си остане значим празник на България, само че като ден знак на националната самостоятелност , би трябвало да бъде признат различен ден, настоя Огнян Минчев.

Преди два дни в обществените мрежи Огнян Минчев насочи апел за действително социологическо изследване на настройките по фундаментални проблеми.

Това не е апел за референдум, а за ангажиране на стойностни социолози, които разполагат с престиж и с доверие освен в университетските, само че и публичните среди в България. Ангажиментът цели да се проведат социологически проучвания и сондажи, които нямат за цел да отразяват политическите съотношения на момента, а които биха могли да се концентрират върху съществени позиции на българското публично мнение по основни национални проблеми  като европейското участие на България, българското публично мнение към войната в Украйна и публичното мнение за Еврозоната. Това са тематики, които са обект освен на изследване, а и манипулиране и извършване на политически поръчки от страна на пазарни социологически субекти , които оповестяват резултати, целящи манипулиране на обществото по отношение на тези основни за живота на обществото въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР