Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната

...
Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната
Коментари Харесай

Тома Биков: Асен Василев е виновен за ситуацията в момента и за невлизането ни в еврозоната

" Постигаме съществено равнище на единодушие и във връзка с законодателната стратегия, и във връзка с програмата за ръководство. Когато се водят диалози, това се прави откровено. Но когато някои хора излязат по малкия екран и стартират да приказват по какъв начин хора, свързани с ГЕРБ, нямат право да са част от изпълнителната власт, това не прави положително усещане и стопира целия развой... Мисля, че методът, по който вървят връзките посред ни, води към реализиране на първия мандат. Ние сме подготвени да управляваме с Политическа партия - Демократична България на паритетен принцип, нямаме желание да ги обгрижваме и обслужваме по никакъв метод ".

Това сподели пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И уточни, че Асен Василев е отговорен за обстановката, в която се намираме сега, както и за невлизането на България в еврозоната.

" Мое персонално мнение е, че Асен Василев не би трябвало да взе участие в държавното управление. Това не значи, че би трябвало да се изключи разновидността - съдружно държавно управление, паритетно сред двете обединения. Център на диалозите обаче е по какъв начин Кирил Петков и Асен Василев желаят да бъдат министри, а това не би трябвало да е по този начин. В състава на кабинет би могло да има и партийни, и експертни кандидатури. Нашето желание е не да играем на инат, а да създадем постоянна структура, която да издържи четири години. Това е метод да се преодолее политическата рецесия... Ако не могат да живеят без Асен Василев като министър, ще би трябвало да измислим хора, които да са в положение да наложат надзор върху него. Той не може да бъде следен от един човек, трябват хора, които да му попречат да банкрутира страната. Финансовият министър би трябвало да бъде или от ГЕРБ, или да бъда неоспорим експерт по финанси... Не виждам кой ще поддържа независимо държавно управление на втората политическа мощ. Предложенията им са неуместни ".

В предаването " Политически НЕкоректно " Биков акцентира какво следва, в случай че Политическа партия - Демократична България показват конструкция и състав на държавното управление, с цел да преценяват от ГЕРБ дали да положат изпитание с първия мандат:

" Ако предложат това, което се загатва сега, не сме подготвени да го подкрепим. Ако имат други визии, дано ги показват. Вече сме оповестили, че можем да се откажем от първия мандат. Само при съответно предложение. За нас мандатът не е култ, въпросът е те какво оферират ".

По думите на Тома Биков мълчанието на Демократична България е мощен знак и мотив, че не може да има независимо държавно управление на Политическа партия.

" Конструкцията от 64 депутати не е монолитна и не е на едно мнение. Не виждам тогава с какво самочувствие " Промяната " желаят да вземат участие в ръководство, и то независимо, и то с държавно управление на малцинството. За да имаш такова държавно управление, би трябвало да имаш относително здрави канали на връзка с другите парламентарни сили. Трябва да имаш монолитна парламентарна група, която да е склонна от време на време да взема и непопулярни решения. Трябва да имаш и хора, които да реализират политиките ".

Според него Политическа партия е главният конкурент на ГЕРБ.

" Не сме там, тъй като ги харесваме. Не преговаряме с тях, тъй като им се възхищаваме какви специалисти са. Ние сме там, тъй като оценяваме, че са втора политическа мощ и в изострена конфронтационна обстановка това би успокоило публичното напрежение. Щети от това ще понесем и ние, и те... Те се самовъзприемат като номенклатура, която още когато се е родила, властта ѝ се поставя по право. Те живеят в демократична страна и властта не им се поставя по право ".

Той разясни, че ГЕРБ имат най-малко четири разновидността с личен състав на Министерски съвет.

" Имаме и за партийно, и за непартийно държавно управление. При държавно управление на малцинството по-добър вид е то да има партийна тежест ".

Министър-председателят би трябвало да бъде равноотдалечена политическа фигура, заключи той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР