Постенето най-просто казано е въздържане от храна за някакъв период

...
Постенето най-просто казано е въздържане от храна за някакъв период
Коментари Харесай

Неоспоримите ползи от постите

Постенето най-просто казано е възпиране от храна за някакъв интервал от време. Постенето е остаряла процедура, съвсем толкоз остаряла, колкото и светът. От най-древни времена хората са намерили метод да прочистват организма си, давайки му време да си почине от преправянето на тежки храни посредством пост.

Постенето е с друга дълготрайност - еднодневен пост, седмичен пост, до 40-дневни пости. В нашата актуалност тази процедура е обвързана с християнските празници и най-популярни са по този начин нареченият Велик пост, който трае 40 дни и се прави преди Великден, както и 40-дневният Коледен пост. Всеки тип постене, без значение от продължителността, е за да се повлияе благотворно върху организма. Трябва да се направи разлика и сред постенето и лечебния апетит, който също минава под знака на постенето.

Постене и лековит апетит

Лечебният апетит, който съставлява тип пост, бива влажен и изсъхнал. Мокър пост е когато постещият се въздържа от храна, само че приема вода. Сух пост е когато се стопира приемът както на храна, по този начин и на вода. Този тип постене е практикуван от древността. Целта е била както физическо пречистване, по този начин и духовно извисяване. Известно е, че Питагор е провеждал 40-дневен воден пост, с цел да развие своите качества, а 40-дневен изсъхнал пост са правили Буда, Мойсей, Христос.

Днес подобен тип постене се прави главно с лечебна цел и по тази причина се назовава още лековит апетит. Практикува се с друга дълготрайност, наложително под лекарски надзор, най-много за преодоляване на труднолечими болести.

Какво съставляват известните и необятно практикувани от доста хора пости към огромните християнски празници и най-много към Великден и Коледа и какво би трябвало да се прави тогава?

 Постен ориз при съблюдаване на пост

Постенето, което се практикува преди огромните религиозни празници, съставлява отвод от храни от скотски генезис като месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Рибата е единствената позволена животинска храна по време на постене. Тази самобитна вегетарианска диета се предлага като сполучлив метод за пречистване на организма.

Какви храни се предлагат при пост и какво да се заобикаля?

• Трябва да се ядат най-много сурови плодове и зеленчуци, житни и зърнени култури. Плодовете и зеленчуците имат съществена роля в вярната обмяна на веществата. Житото, ядките и сушените плодове също са подобаваща храна за добра перисталтика и нашарване на менюто;

• Не бива да се прекалява с хляба, ориза и картофите, нищо, че са постна храна. Те водят до бързо насищане, само че задръстват храносмилателната система;

• Подходящи са пълнозърнестите храни. Те дават на тялото витамините от група В и потребни минерали;

 Постни храни за постещите

• Бобовите култури ще компенсират неналичието на скотски белтъчини, а за реализиране на баланс сред алкални и киселинни храни добър ход е комбинацията със зърнени храни;

• Солта би трябвало да се понижи, в случай че е допустимо - да се спре напълно;

• Алкохолът и цигарите също би трябвало да се спрат, както и кафето;

• Трябва да се пие задоволително количество вода, както и чай;

• Разнообразното хранене е ключът към сполучливия пост.

Ползите от постенето

• Пречиства организма;

• Подобрява обмяната на веществата;

• Подобрява съня и паметта;

• Намалява телесното тегло;

• Влияе позитивно на нервната система, както и на хормоните;

• Повишава общия тонус на организма и по този начин ускорява имунитета му.

А с цел да сме до дъно потребни на менюто ви по време на Коледния пост, ви предлагаме да разгледате тези постни вкусотии:

- постни картофи;

- постна леща;

- постни сладкиши

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР