Постът не е диета, не е средство, с което да

...
Постът не е диета, не е средство, с което да
Коментари Харесай

Хранителен терапевт: Отказът от консумация на месни храни е битка със себе си

Постът не е диета, не е средство, с което да отслабнем. Постът първо е филтриране на душата, по-късно на тялото, тъй че да го възприемаме откъм религиозната му задача. Това сподели хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Всяка една вяра включва в своята философия поста като механизъм за филтриране, освен на тялото, само че и на душата, изясни тя. " За да бъдем по-смирени, по-добри, по-човечни и най-много да се преборим със себе си, тъй като най-голямата борба, която човек може да завоюва, е борбата със себе си. Отказът от консумация на месни храни е борба със себе си, само че от физиологична позиция, от позиция на здравословния статус на човек, отводът от консумация на скотски артикули дава опция на тялото, изключително в пролетния сезон, да концентрира повече витална сила в посока регенерация и детоксикация. Когато храносмилателният тракт не е затормозен от тежкосмилаеми хранителни субстанции, той може да насочи част от виталната си сила в развой на регенерация на органи и тъкани “, изясни Яна Данаилова.

Много значимо е самият пост да бъде извършен съответно и да не се наруши пропорцията сред макрогрупите поради отхвърли от скотски сложен белтък, акцентира хранителният терапевт. Здравият човек следва да употребява макрогрупите, които са протеини, въглехидрати и мазнини, в оптимални пропорции, което значи 50-60% въглехидрати, 10 до 15% протеини и 20 до 30% мазнини. " Има разлика сред тези макрогрупи. Мазнините, за които приказваме, са поли и моно ненаситени мазнини, които могат да постъпят в нашето тяло от потреблението на ядки, семена, авокадо, маслини. По време на пост изключваме животинските мазнини и изрично изключваме трансмазнините, които нямат потребна стойност и даже нямат позволена потребна граница “, изясни Яна Данаилова.

Белтъците могат да бъдат с скотски и с растителен генезис. Животинският белтък е сложен и пълностоен и по време на поста би трябвало да бъде заместен от съответен банкет на растителен протеин. Това са зърнените, бобовите храни, ядките, семената, кръстоцветните, зеленолистните, изброи експертът.

" Единственото нещо, което следва да съблюдаваме и да имаме поради, когато изключваме потреблението на сложни скотски протеини в менюто си, изключително за дълъг интервал, е да комбинираме разнообразни източници на растителен протеин, защото те се допълват и обезпечават тази оптимална комплементарност на аминокиселинния профил, тъй като в някои растителни източници на протеин има нищожни есенциални аминокиселини, които пък са в обилие в други. Затова на ежедневна база е добре да консумираме бобови растения със зърнени растения, ядки със семена, не на едно хранене – на ежедневна база “, разясни Данаилова.

Рафинираните въглехидрати също следва да бъдат избягвани, защото последствията от потреблението на бързи въглехидрати са внезапни пикове и покачвания на кръвната захар, флуктуации в равнищата на инсулин. " Това води до струпване на нежелани и рискови мазнини, които може да предизвикат развиване на положения като инсулинова устойчивост, метаболитен синдром и сърдечносъдови болести. Комплексните въглехидрати са всички нерафинирани храни, нерафинираните зърна, варива, бобови “, уточни хранителният терапевт.

По думите й сериозен проблем е систематичното препитание и преяждане. " Винаги поучавам хората, с които работя, да се хранят постепенно и осъзнато, да дадат време сигналите за задоволеност да доближат до мозъка, което може да отнеме към 20 минути след старта на хранене. Многократното дъвчене, като се изключи че е удобно за храносмилателния развой, разрешава да не гълтаме по-голямо количество “, изясни Яна Данаилова.  

Около 400 грама е количеството на една естествена порция, включваща салата и главно. " Ако консумираме главно вариво, което е към 200 грама – това значи към 70 грама сурово вещество, и една салата, това е една оптимална порция, с която няма да имаме чувство за апетит и можем да погълнем хранителни субстанции, които да задоволят потребностите на тялото от сила, от есенциални нутриенти и в това време да не сме гладни след два часа “, даде образец тя.

Яна Данаилова означи, че постенето не се предлага за хора с отслабена имунна система, хора в преклонна възраст, бременни, кърмещи дами и дребни деца. За да бъде уместно, менюто би трябвало да бъде уравновесено. " Затова не поучавам хора, които нямат нужните знания или не са се съветвали със експерт, попадащи в някоя от рисковите категории, да вършат сходни пости. В същото време обаче медицината приема веганството като подобаващ режим на хранене за всяка възраст от човешкия живот, в това число бременност, лактация и юношество “, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР