Посолството на Украйна в Израел е подготвило всичко необходимо за

...
Посолството на Украйна в Израел е подготвило всичко необходимо за
Коментари Харесай

Украйна не може да евакуира свои граждани от Газа

Посолството на Украйна в Израел е подготвило всичко належащо за евакуацията на двеста и двадесет украинци от линията Газа, само че не може да стартира процедурата, тъй като контролнопропускателните пунктове не работят, съобщи Укринформ.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 332
" За жал евакуацията не е почнала, защото единственият контролнопропускателен пункт на границата с Египет - Рафа остава затворен и ние не можем да се намесим, нито пък това може да направи друго посолство ", съобщи посланикът на Украйна в Израел Евген Корнийченко в ефира на украинския ефирен маратон " Eдинни вести ".

Дипломатът означи, че от украинска страна всичко е квалифицирано и личният състав на посолството в Египет е подготвен да посрещне хората когато и да е, да ревизира техните документи и да ги възобнови, в случай че е належащо. Списъците с хората са пратени и са утвърдени от египетска страна.

" Проблемът е, че Египет изяснява по какъв начин " Хамас " не дава разрешение (хората да си тръгват) от линията Газа, а " Хамас " споделя, че Египет не разрешава. Не е ясно къде е истината ", споделя Корнийченко, представен от Укринформ. Посланикът на Украйна изрази вяра, че значимостта на евакуацията на задгранични мирни жители ще бъде отнесена до израелската страна по време на диалозите сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, съобщи Българска телеграфна агенция.

Към момента към 220 украинци желаят да бъдат евакуирани, като техният брой непрекъснато се усилва, показва Корнийчук. Други посолства, и по-специално посолството на Молдова, молят украинската страна да им помогне с евакуацията на жителите на техните страни.

" Направили сме вътрешна организация, само че за жал нещата не зависят от нас. В момента, в който този контролнопропускателен пункт (на границата с Египет, бел. ред) или контролните пунктове към Израел отворят, ще изведем хората ", сподели дипломатът.

Същевременно Укринфом осведоми, че убитите в Израел украинци към този момент са седем. " Броят на украинските жители, убити в Израел, се повиши на седем. Консулите са ревизирали персоналните им данни, говорили са с околните им и са подхванали ограничения за връщането на телата в родината ", съобщи в обява в обществената мрежа " Facebook " представителят на министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко, представен от Укринформ.

Според изнесените данни деветима украински жители са понесли пострадвания от друга степен, а още девет са оповестени за изчезнали. " Украинското посолство си сътрудничи с израелските служби за сигурност в подтекста на издирването на изчезналите хора ", акцентира Николенко. До 11 октомври (сряда) беше доказана гибелта на трима украинци.

Сутринта на 7 октомври радикалното палестинско придвижване " Хамас " атакува Израел, като бойци на групировката нахлуха в страната по едно и също време с масирана ракетна офанзива. Към момента е известно, че са починали към 1300, а ранените са към 3300, сочат данните на Укринформ. Неизвестна остава ориста на 150 души, отвлечени и отведени в линията Газа. Израел публично разгласи война и активизира триста хиляди военнослужещи от запаса в отговор на терористичната офанзива, показва Укринформ. Украйна, наред с Европейски Съюз, Съединени американски щати и ред други страни, осъди нападението над Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР