Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по

...
Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по
Коментари Харесай

Габриел Ескобар обяви, че посолството на САЩ у нас работи по спазване правата на македонското малцинство у нас

Посолството на Съединени американски щати в София работи с българското държавно управление по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България. Това, съгласно novatv.mk, е декларирал пред " Гласът на Америка " заместител помощник държавният секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Заместник асистент държавният секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар заяви, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на Европейски Съюз, за допустимо по-скорошно начало на присъединителните договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз, оповестяват македонските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

" Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че имаме вяра, че участието в Европейски Съюз за всички страни от Западните Балкани е от значително значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, имаме вяра, че с осъществяването на изискванията би трябвало да бъдат все по-интегрирани в Европейски Съюз и считаме, че това ще бъде решение за всички страни. Всяка страна, която е влезнала в Европейски Съюз, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна ", сподели Ескобар за Гласът на Америка, представен от македонските медии.

Процесът на присъединение на Република Северна Македония би трябвало да бъде решен от Европа, сподели той, само че добави, че Съединени американски щати мощно поддържат кандидатурата на страната за Европейски Съюз. " Вярваме, че тя е свършила голяма работа, тя към този момент е европейска страна, културно и исторически европейска страна. Оттук, желаеме да забележим тя да стартира процеса колкото е допустимо по-бързо ", е представен да споделя Ескобар.

" Вярвам, че ще реализираме уместно съглашение за доста къс интервал от време. " Ще работим върху това ", сподели той.

Съединени американски щати остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отделят в процеса на присъединение към Европейски Съюз, добави Ескобар. Той счита, че шестте месеца, които разгласи българският министър председател Кирил Петков за разрешаване на разногласието със Северна Македония, са задоволителни за решение на проблемите, макар че, сред европейските сътрудници има неодобрение от бавният развой.

" Няма смяна в позицията на Съединените щати. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в вярната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентировка и желаеме да ги забележим дружно, и то бързо ", разяснява Ескобар.

Помолен да разяснява изявлението на водача на партията ИТН Слави Трифонов, че Съединени американски щати би трябвало да отстранен визите за България, в случай че желаят България да отстрани ветото на Македония, Ескобар сподели:

" Отмяната на визите е напълно обособен въпрос от диалозите ни за Северна Македония. " Има доста условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да могат страните да се класират за програмата за унищожаване на визите и за жалост това не може да бъде контрактувано ".

Той добави, че посолството на Съединени американски щати в София работи с българското държавно управление по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България.

" Не желая да приказвам за наказания, тъй като не желая хората да мислят, че глобите са механизъм, посредством който работим с други страни. " Засега имаме вяра, че виждаме позитивни сигнали, идващи от двете столици, и желаеме да продължим с дипломацията ".

" Вярвам, че всяка страна би трябвало да работи за по-голяма бистрота, господство на закона и правосъдна самостоятелност. " Ще продължим да работим със Северна Македония, с цел да забележим къде можем да допринесем за тези старания ", сподели Ескобар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР