Последното нещо, което Кремъл иска, е повече европейска интеграция и

...
Последното нещо, което Кремъл иска, е повече европейска интеграция и
Коментари Харесай

Защо е толкова голям проблем за Путин, ако балканските страни влязат в ЕС?


Последното нещо, което Кремъл желае, е повече европейска интеграция и безпроблемна верига от държави-членки на Европейски Съюз от Егейско море до Алпите.

Като гледа повече или по-малко на Запад в Сирия, Владимир Путин насочва вниманието си към доста по-голяма цел в непрекъснатата си фикс идея за подкопаване на европейското геополитическо доближаване. Както прогласи основният интернационален идеолог на Русия Сергей Караганов: "Поне през последното десетилетие светът стана очевидец на края на 500-годишната надмощие на Запада".

Русия е решена да форсира тази заключителна игра, като насърчи всички дейности, които отслабват доближаването на Европейския съюз. Списание „ Шпигел “ заяви, че немската разследваща работа BND има доказателства, че съветските тролове мощно поддържат каталунския сепаратист. Разпадането на Испания, сходно на Брекзит, отслабва единството на Европейски Съюз - основна цел на външната политика на Кремъл.

След като разруши германците през 1945 година и пое контрола над половината от Европа, Русия смяташе, че в последна сметка е хегемон в Еврпа. Англия, под мощно антикомунистическото лейбъристко държавно управление, ръководено от патриотични и подозрителни към Москва водачи като Клемънт Атли и Ърнест Бевин, приготви съюз с Вашингтон, който за разлика от 1920 година задържа Съединени американски щати в Европа. Но НАТО не беше толкоз значима, колкото европейската икономическа интеграция, която стартира през 1950 година и последователно включи всички европейски страни до 1990 година

Ядреният боеприпас на Съветския съюз, ръждясващите танкове, корабите и отрупаните с медали генерали не можаха да запазят Руската империя, защото комунистическа Европа видя просперитета и качеството на живот на жителите на Европейския съюз и реши, че това е мечтано и от нея.
 Борисов, Макрон, Мей и Меркел Борисов, Макрон, Мей и Меркел / БГНЕС
Русия би могла да се оправи с далечната Америка на двустранна основа, само че недоволства против концепцията за единна Европа, която приказва за Крим в един глас, която глоби "Газпром" или поддържа Англия във връзка с отравянията в Солсбъри. Путин избира двустранните връзки с обособените нации в Европа и се опълчва на концепцията 28 държави-членки да се спогодят за всевъзможен тип обща външна политика и политика на сигурност.

Ето за какво Кремъл оказа помощ на антиевропейските партии като Националния фронт във Франция и се опита да манипулира обществените медии по време на акцията за Брекзит. Разделянето на Европа на обособени страни - да бъдат подложени на напън, да бъде отделяни една по една или да бъдат съблазнена от благи енергийни покупко-продажби, тъй че двустраността да замести многостранността на Европейски Съюз - е съществена цел съветската политика.

Следващото полесражение ще бъдат Западните Балкани, където Европейски Съюз към този момент сподели, че след съвсем две десетилетия в чакалнята за участие в Европейски Съюз, шест страни - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия - би трябвало да търсят присъединение към 2025 година Общото им население е едвам 18 милиона - съвсем същото като Австрия и Унгария. Точно както Ирландия, Португалия и Гърция бяха преобразувани, откакто се причислиха към Европа - и Брутният вътрешен продукт на Полша, който беше 50% от междинния за Европейски Съюз, когато се причисли към Европа през 2004 година и е 75% през днешния ден - тези дребни югоизточноевропейски страни с съображение могат да се надяват, че влизането в Европейски Съюз ще докара до промени.

Но последното нещо, което Кремъл желае, е по-голяма европейска интеграция и безпроблемна верига от държави-членки на Европейски Съюз от Егейско море до Алпите. Кремъл към този момент употребява Сърбия като собствен асистент като поддържа сръбските реваншисти, които отхвърлят да одобряват, че Косово няма да се върне към предходния си статут на сръбска провинция, ръководена от Белград. Русия залага на славянската и православната карта против болшинството от европейската мюсюлманска страна Косово. Руската осведомителна организация "Спутник" е огромна в Белград, а съветският министър на защитата Сергей Шойгу е основал център за филантропична помощ в Сърбия, в който работят униформени чиновници, които наподобяват съмнително като военни. Сръбският президент Александър Вучич има урок по съветски всяка заран и бързо потегли за Москва след формалното встъпване на Путин в служба по-рано този месец.

Сега Русия насочи вниманието си към Албания, където енергичният и сполучлив при избори социалистически министър председател Еди Рама, който се е обучавал като художник във Франция, се надява да получи утвърждение от ЕС-27 за ранен старт на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Ключово искане от страна на Брюксел е Албания да почисти правосъдната си система като размени съдиите, упрекнати в корупция по време на дългото ръководство от дясната Демократическа партия. Нейният безконечен водач Сали Бериша беше отпред при колапса на посткомунистическата албанска стопанска система, когато окуражи една пирамидална капиталова скица, която струваше на множеството албанци всичките техни спестявания.
 Вучич и Путин Вучич и Путин / БГНЕС
Първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини беше афектирана от наследника на Бериша, Люлзим Баша, когато настояваше за нуждата да се заменят нечестните съдии, които работеха на другарска основа с политици от Демократическата партия. Баша я упрекна в "простотия “, тъй като се осмелява да упорства за настояването на Европейски Съюз за правосъдно излекуване. Вместо това албанският десен политик отиде в Америка, с цел да търси поддръжка от администрацията на Тръмп.

875 000 $ бяха платени на американски лобист, с цел да уреди Баша за фотография с президента Тръмп при набиране на средства. Въпросът е кой заплати 875 000 $? Разследванията на Mother Jones, BIRN (Балканска мрежа за разселдваща информация) и „ The Herald ” в Глазгоу сочат, че пропутински олигарх е придвижил парите посредством куха компания в Единбург до основаните във Вашингтон лобистки компании.

Само за часове съвсем милион $ бяха налице за напъните на албанската Демократическа партия да се впусне в американската администрация с вярата, че проамериканските албански гласоподаватели ще поддържат партията, която е най-близка до Тръмп. Ако Демократическата партия беше победила ръководещите социалисти в Албания при Еди Рама, щеше да има цялостна борба с Брюксел и албанските очаквания за влизане в Европейски Съюз щяха да са разрушени.

Това подхожда на напъните на Русия да задържи Западните Балкани допустимо най-нестабилни и да попречи на Европейски Съюз да възстановява района. Днес водачите на Европейски Съюз се срещат с водачите на Западните Балкани в България. Брюксел желае да избегне всяка дата за присъединение, до момента в който страните от Западните Балкани не разпространяват "свързаността", нова европейска дума за израстване. Съществуват доста други фактори, в това число разногласието сред Атина и Скопие за името Македония, които може да спрат участието в Европейски Съюз за шесторката от Западните Балкани. Но за Русия поддържането допустимо най-нестабилен този ъгъл на Европа в този момент е част от нейната европолитика. /БГНЕС

--------------------------------------------------

Денис Макшейн, „ Индипендънт “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР