Последното мащабно изследване за влиянието на алкохола върху човешкия организъм

...
Последното мащабно изследване за влиянието на алкохола върху човешкия организъм
Коментари Харесай

Жив и здрав = нито грам алкохол

Последното огромно проучване за въздействието на алкохола върху човешкия организъм разгласи сензационни резултати. За да запазите здравето си и да живеете качествено, не би трябвало да близвате даже капка. Изводът е на 512 учени от 243 здравни организации.
Всички те са подписали окончателния отчет. Документът е оповестен в влиятелното издание „ Lancet”, представено от The Washington Post в преди дни.

Повече не би трябвало изобщо да се приказва, че едно или две пиетиета девно са потребни. Няма такова нещо. Просто не пийте нищо, - поучава Емануела Гакиду, една от водещите създатели на проучването.

Новият отчет оспорва напълно теорията, че черевото вино, да вземем за пример, оказва помощ против сърдечни проблеми. През 90-те години „ винената теза “ доби огромна известност поради проучвания във Франция, които сочеха, че французите по-рядко от останалите имат проблеми със сърцето. Въпреки мазната и пикантна кухня. Виното бе оповестено за „ предпазен фактор “ и „ подарък божи “.

Новото проучване въпреки всичко не отхвърля предходни тези, че алкохолът в дребни количества понижава риска от някои заболявания. Например против диабета при дамите. В същото време се акцентира, че вредите от даже малко количесто са повече от изгодите. Алкохолът води до риск от рак, инсулт, цироза, междуличностни спорове, душевен проблеми, автокатастрофи и прочие – аргументира се отчетът.

Ако сте изпили двайсетина грама, няма проблем, само че рисковете скачат, в случай че пиенето е вескидневно и щедро.

Една напитка на ден покачва риска от заболяване с 0.5%. Две напики към този момент са 7%. Ако обаче чашките са пет – заплахата за здравето доближава 37%.

Новото проучване съдържа и други шокиращи данни за използването на алкохол. Оказва се, че в Дания, която е в Топ-5 по станарт на живот в света, 97% от мъжете пият, а при дамите процентът е 95. Съединени американски щати са надолу в класацията с 37% пиещи мъже и 60% - дами.

Първенството по приложимост на алкохол се държи от Румъния. Там мъжете обръщат по 8,2 питиета дневно. Следват Португалия със 7,2 напитки, Люксембург, Литва и Украйна, с по 7 чашки девно за мъжете.

Украинките водят класацията с по 4 напитки на ден. След тях дамите в Андора, Люксембург, Беларус и Швеция.

Редно е да се означи, че в тази статистика е изполвано като мерило за едно пиво 10 грама чист алкохол, само че в действителност по света за едно пиво до момента се считат 14 грама.

Ръководителят на изследваето Макс Грисволд въпреки всичко признава, че самият той не е трезвеник. След получените резултати обаче понижил чашките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР