Последното десетилетие при петима различни собственици финансовата ситуация във футболния

...
Последното десетилетие при петима различни собственици финансовата ситуация във футболния
Коментари Харесай

Огромните дългове правят невъзможна покупката на Левски

Последното десетилетие при петима разнообразни притежатели финансовата обстановка във футболния клуб " Левски " е все неприятна: трябват пари, тъй като клубът натрупа големи отговорности, които към този момент са над 30 млн. лв. и са на процедура непокриваеми от събираните доходи. Причините са доста, само че главната е, че " Левски " няма явен бизнес модел, при който приходите най-малко да покриват разноските. А това е резултат и от подбора на притежателите - те са там за малко, постоянно озовали се акционери по политически аргументи в ерата ГЕРБ и избягали при първа опция.

Този февруари " Левски " се размина с шестия си собственик. Дълго чаканата договорка със сръбския предприемач Драган Шолак се провали. Нов избавител на хоризонта няма. А даже и благосклонната страна (заради стотиците хиляди фенове) посредством Национална агенция за приходите реши да запорира сметките на сдружението поради дълг от 11 млн. Клубът разгласи проект за събиране на голяма сума отново от почитателите, само че интервенцията е малко евентуално да приключи с триумф. Краткосрочната вяра е нов дребен акционер да стане сегашният спонсор Palms Bet на Мило Борисов, само че удостоверение за сходна инжекция няма.

Накратко, " Левски " е финансово под дъното, а с годишни доходи 10-15 млн. лева, трайно по-високи разноски и задължения за 33 млн. мъчно ще се откри бизнес логичност да влезе огромен вложител, написа " Капитал ".

" Не мога да приема обвиняването на изпълнителния шеф на ФК Левски, че не сме подходили задоволително съществено към договорката ", съобщи Драган Шолак - индивидът зад Sport Republic.

Друго значимо затруднение е, че има задължения към глобения по " Магнитски " (а неотдавна и по аналогичния английски закон) някогашен притежател Васил Божков.

Защо пропадна договорката?

През декември българските медии, в това число и източници на " Капитал ", оповестиха, че продажбата на " Левски " е на финалната права след дълги договаряния със сръбския предприемач Драган Шолак и английската компания за спортни вложения Sports Republic, в която той е главен вложител. На 13 февруари обаче дефинитивно беше оповестено с публично известие до медиите, че придобиване няма да има. Причините съгласно предприемача са правни и финансови.

" За страдание не успяхме да стигнем до договорка поради големия дълг и неприятната конструкция на дълга, част от който е под интернационалните наказания. Опитахме се да намерим вярното решение от правна позиция, само че установихме, че такова решение не може да се откри. Невъзможно е да се влага в клуба при такива условия ", съобщи пред " Капитал " Драган Шолак.

" Предполагам, че изпълнителният шеф на ПФК " Левски " е направил това, което би трябвало, само че ПФК " Левски " в актуалната обстановка не би бил капиталова цел за нито един сериозен интернационален вложител ", добавя предприемачът след отдръпването от договарянията на Sport Republic, която има два футболни клуба в Турция и Англия.

Слуховете през последната година бяха, че в клуба непосредствено може да влезе и United Group - притежателят на българския телеком " Виваком ", в който Шолак е акционер с към 20%. Дори в средата на октомври United Group разгласи в публична позиция, че компанията е направила финансов и юридически разбор на ПФК " Левски ". Нямаше детайлности дали се проучваше финансиране на договорката или спонсорски контракт.

В последна сметка на финалната права договорката е трябвало да бъде с основаната в Лондон Sport Republic на Шолак.

В дъното на неуспеха явно стои дългът от към 15 млн. лева към две сдружения на Васил Божков - " Нове холдинг " и " Национална лотария ". Първо, той бе глобен по " Магнитски " (така всевъзможни заплащания към него са невъзможни), а три дни преди анонса за отхвърли на Шолак и Англия също разгласи, че глоби Васил Божков по аналогична процедура.

Друга допустима причина може да е отдръпването на United Group от възможното финансиране на договорката. След бурната агресия на групата тя има насъбран огромен дълг и по тази причина в края на януари кредитната организация Moody`s намали вероятността за рейтинга на корпоративните облигации на Adria, записано в Словения телеком сдружение, което е майка на United Group.

" Още преди съм споделил, че няма да диря пари от ПФК Левски. Не съм взел участие в договаряния с Sport Republic ".

Дълговете към Божков

Според източници, близки до клуба, " Левски " дължи към 15 млн. лева на компании на Божков, от които 8 млн. лева са по заем за градежа на новата естрада, а 7 млн. са заем към една от компаниите му.

Самият Божков, който е в Дубай, отхвърли да е преговарял за продажба на дълга си. " Още преди съм казвал, че няма да диря пари от ПФК " Левски ". Не съм взел участие в договаряния със Sport Republic. Ако Национална агенция за приходите е търсила нещо от " Левски " от името на запорираните сдружения, то това не идва от мен. Тези, които най-вече плачат сега, трябваше да мислят повече преди време ", разгласи някогашният притежател в диалог с " Капитал " и загатна, че страната, а не той, си търси парите.

Тежестта към Национална агенция за приходите

Малко след неуспеха на договорката пристигна оповестяването от управлението на клуба за " съглашение " с Националната организация за приходите (НАП), съгласно което от сметките на " Левски ", които са запорирани, 30% от всички доходи ще отиват при данъчните. Според Национална агенция за приходите обаче такова съглашение няма. Дълговете към приходната организация са към 11 млн. лева

Ситуацията с страната

В последните 10 години са проверявани 31 сдружения, притежатели на общо 34 професионални футболни клуба (от I и II лига).

Дванайсет от 34-те клуба в Първа и Втора лига, сезон 2022-2023 година, имат непогасени обществени отговорности към 23.02.2023 година, като единият от тях е с настоящ дълг в размер под 100 лева - лихви за веселба на заплащането на отговорностите му, зародили в последния месец. Задълженията им са в общ размер на 16.4 млн. лева

Издаденото през 2019 година позволение за разсрочване на обществените отговорности на клуба не е в действие, защото не са изпълнени изискванията по същото, а точно - образувани са нови отговорности и не са импортирани напълно дължимите вноски според одобрения погасителен проект. Към момента ПФК " Левски " АД няма настоящо позволение за разсрочване/отсрочване на обществените му отговорности, издадено по реда на глава 22 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Сметките на ПФК " Левски " АД са запорирани от Национална агенция за приходите, като постъпващите суми се разпределят за погасяване на отговорностите му.

Проведени са няколко срещи с управлението на клуба, на които са разисквани опциите на сдружението да заплати дълга си. В случай че ПФК " Левски " подава искане за издаване на позволение за неотложни заплащания, ще се прегледа опцията за издаването му с оглед част от наличните и постъпващи парични средства по запорираните му банкови сметки да се оставят на негово краткотрайно предписание за неотложни заплащания по отношение на активността му, включително и за погасяване в период на нововъзникващите отговорности към Национална агенция за приходите.

Този дълг мъчно ще се покрие макар великодушните инжекции от почитатели - от билети, карти, дарения. За една година близо 9 млн. лева доходи е получил от тях ПФК " Левски " за интервала февруари 2022 до февруари 2023 година съгласно ежемесечен доклад на страницата на клуба във Фейсбук (където тимът има над 375 хиляди последователи). Според данни от вътрешния доклад, с който " Капитал " разполага, общо постъпленията за първите девет месеца от 2022 година надвишават 15 млн. лева, като за цялата година се обрисува да доближат 18 млн. лева Накратко, събраното след оптималната готовност на почитателите едвам покрива настоящите разноски и мъчно ще се генерират средства за Национална агенция за приходите, а какво остава за други кредитори.

А годишният финансов доклад демонстрира, че към 31 декември 2021 година паричните средства в клуба са едвам 114 хиляди лева - 98 хиляди в разплащателна сметка и 16 хиляди лв. в каса, до момента в който единствено разноските за заплати в клуба са над 6 млн. годишно, или към 500 хиляди лева месечно.

Друг голям проблем е, че за последните 11 години личният капитал на ПФК " Левски " е негативен - последно е минус 10 млн. лева, или действително сдружението е декапитализирано. Това е в нарушаване на Търговския закон, който гласи, че всяко акционерно сдружение би трябвало да приключи съществуването си, когато чистата стойност на активите спадне под размера на капитала. Дотук всички органи си затварят очите, само че пасивността не може да трае безпределно.

Новият проект за избавление

" Бошлаф работа " - с тези думи непосредствен до управлението на " Левски " разказва решението на футболния клуб да гласоподава оповестените преди седмица проекти за увеличение на капитала с издаване на нови акции на стойност 15 млн. лева против към 10% от капитала на сдружението. Сумата звучи неуместна за събиране от почитатели, а и стои въпросът за какво да се налива в това затънало начинание.

Така клубът залага на нов, въпреки и по-скромен избавител - хазартната група компании към " Телематик интерактив България ", която е позната с марката Palms Bet. През есента на 2020 година компанията инжектира в границите на няколко месеца към 898 хиляди лв., като от 31 август 2021 година насам е превела над 6.7 млн. лв. на клуба. От компанията обявиха пред " Капитал ", че " договорите сред ПФК " Левски " и групата компании са подписани през 2021 година за период от 5 години и се извършват прецизно ".

През лятото на 2022 година Мило Борисов, който стои зад хазартната група " Телематик ", съобщи пред " Дарик ", че компанията възнамерява инвестиция към 20 млн. лева в " Левски ", като против нея подписва и контракт за ръководство на клуба и се трансформира в общоприет спонсор на " Левски ".

Ролята на
хазарта

Хазартните компании са завзели българския спорт и го употребяват за рекламирането на бизнеса си. На процедура в България няма друга промишленост (освен отчасти телекомите), която да смята за свястно спонсорството на футбола.

Справка в уеб страницата Football Benchmark демонстрира, че измежду най-големите спонсорски покупко-продажби в Европа единствено една е обвързвана с бетинг компания. В останалите присъединяване имат промишлености от всеки отрасъл - IT, финансови компании, спортни марки и ритейл. Като в топ 30 на спонсорствата в Европа, при над 120 търговски контракта, единствено 6 са обвързани с
хазарт. В същото време българският футбол, включително и " Левски ", очевидно не предлага добър артикул, който може да притегли други свежи капитали.

Според източници на " Капитал " генералният спонсор на клуба Palms Bet може да закупи част от акциите, с които се търсят 15 млн. лева Но това също е нестабилно събитие.

Какво следва?

От днешна дата проблемите в ръководството на клуба се виждат относително ясно. Честа ротация на притежатели, които вместо финансови инжекции са финансирали клуба със заеми, инвестиция в трибуни на стадиона, за които няма средства, покупка на скъпи играчи или пък липса на развиване и продажби на звезди, слаби резултати в интернационалните шампионати и така нататък Но финансовият колапс в този момент е сложен за решение.

Ако бързо не бъде открито финансиране, вид е и процедура по банкрут. За да бъде оповестено в неплатежоспособност едно задлъжняло сдружение, е задоволително единствено един от кредиторите да изиска парите си в период по правосъден път. Засега никой не си търси парите от " Левски ", само че това може да се промени внезапно, в случай че се окаже, че клубът няма да може да бъде оздравен. Фалитът обаче (справка с ЦСКА) носи свои тежести и риск от изключване от присъединяване в шампионата.

Накъдето и да тръгне един от най-харесваните в страната футболни клубове, той няма да има дълъг живот, в случай че продължи схемата с посочен от властта нов кратковременен притежател. Последното десетилетие несъмнено го е потвърдило.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР