Последно време стана много модерно хората да си вземат за

...
Последно време стана много модерно хората да си вземат за
Коментари Харесай

С какво да храним домашното порче

Последно време стана доста съвременно хората да си вземат за другоземен домакински любим порче. Сладко животинче, което припомня невестулка, скункс, катерица, норка и чинчила.

Тъй като домашното порче не е общоприет избор, то постоянно в тази обстановка техните стопани могат да не знаят, с какво могат да ги хранят и какво не е разрешено да им дават.

Важно е не просто да се грижите вярно за тези сладки пухести животинки, само че и да следите за това да се хранят здравословно и уравновесено, по тази причина би трябвало да сте осведомени с дневния им рацион и какви артикули би трябвало да им давате.

Правилно хранене на домашното порче

Те постоянно биват сравнявани с котките и макар сходството в размера им, техните хранителни потребности са напълно разнообразни.

- 32-35% скотски протеин;

- 15-22% мазнини;

- До 20% въглехидрати;

- 2-3% растителни фибри.

Можете да храните домашното порче със суха, жива или натурална храна, само че не трябва да смесвате и трите метода по едно и също време, тъй като това е рисково за тях.

Хранене на домашното порче със суха храна

Ако сте се спрели на това меню, тогава би трябвало да подбирате храната им деликатно, тъй като тези животни надалеч не са всеядни. Не можете да заменяте животинския протеин с растителен в храненето им. Така да вземем за пример 30% от дневното им меню би трябвало бъдат кашите, като е желателно да наблягате на ориз, елда, пшеница, овесени ядки. Останалият им рацион е месото, което може да бъде:

- Птиче месо;

- Говеждо или агнешко (само варено);

- Морска риба (скумрия, херинга, пъстърва, сафрид, треска).

Най-лесният метод да извършите това е да се запасите с задоволително кайма от подобаващото месо. Това значи да им приготвите храната на домашното порче авансово и директно преди да ги храните, да я смесвате с каши в съответствие 1:3. Също по този начин обезателно би трябвало да им давате артикули като пилешки сърца, бъбреци, черен дроб и други сходни. Само подобен рацион може да размени напълно техния естествен метод на хранене.

Можете да приготвите каймата авансово и да я разделите на дребни порции, а по-късно да я замразите. Вечерта извадете нужното количество, което ще давате на домашния ви пор идващия ден. Не би трябвало да им давате доста студена или даже замразена храна, защото това е нездравословно за тях. На ден домашният пор би трябвало да яде към 300-400 грама храна, като бременните женски би трябвало да ядат даже и повече, а дребните - тройно повече. В допълнение към ежедневната диета на животното можете да им давате пилешки или пъдпъдъчи яйца по 3 пъти на седмицата.

Яденето на твърди зеленчуци може да докара до проблеми със зъбите им, както и задушаване и да се получи запушвана на храносмилателната система, което както разбирате, е доста рисково. Ако въпреки всичко решите да им дадете такива артикули, тогава е значимо да ги нарежете доста на дребно или да ги смелете в блендер. По този метод можете да ги добавяте в количество към 10% към каймата. Имайте поради обаче, че въпреки всичко тези артикули нямат особена хранителна стойност за домашния пор.

Какви артикули можете да давате на домашните порчета, в случай че ги храните с натурална храна:

1. Месо

- Конско;

- Говеждо;

- Пилешко;

- Агнешко;

- Заешко;

- Пъдпъдък.

2. Яйца

- Пилешки;

- Пъдпъдъчи.

 Храната за порчета може да е морска

3. Риба

- Скумрия;

- Треска;

- Пъстърва;

- Сафрид;

- Херинга.

4. Ракообразни и мекотели

- Калмари;

- Скариди.

5. Карантии

- Пилешки сърца;

- Бъбреци;

- Черен дроб.

6. Каши

- Ориз;

- Пшеница;

- Елда;

- Перлен ечемик.

7. Зеленчуци

- Домати;

- Броколи;

- Краставица;

 Краставиците също могат да са желана храна от порчетата

- Тиква;

- Сладък пипер;

- Репички.

8. Плодове

- Банан;

- Авокадо;

- Ябълки;

- Круши;

- Диня;

- Череши;

- Пъпеш;

- Грозде.

9. Млечни артикули

- Извара с ниско наличие на мазнини;

- Кефир;

- Сирене.

10. Сушени плодове

- Стафиди;

- Сушени сливи;

- Сушени кайсии;

- Смокини.

 Домашно порче

Жива храна за домашното порче

Ако нерната ви система е слаба, тогава не е доста добър вид да се спирате на това хранене. И защото поровете в природата си са хищници, можете да ги храните с живи артикули - мишки, дребни пиленца, едри инсекти и червеи.Тази храна може да бъде закупена в зоомагазините. Ако обаче имате дребни деца в фамилията ви, тогава в действителност не се предлага да се спирате на този вид. По-добре е в този случай да заложите на натуралната или суха храна за домашнто порче.

Суха храна за домашното порче

Този вид е най-често срещаният, на който стопаните на тези животни се стопират. Причината е, че той е задоволително хранителен за тези животни, само че и дружно с това няма да ви се постанова да отделяте доста време, с цел да приготвите и настройките натуралното им хранене да вземем за пример. Сухата храна може да се закупи от всеки зоомагазин, като е значимо в състава си те да имат протеини повече от 33-34%. Ако живеете в дребен град, тогава може да е малко по-сложни да закупите специфична суха храна за домашните порове. В този случай можете да поръчате от някой онлайн магазин.

Особености на храненето на домашния пор по време на бременност

Трябва да се замислите за това по какъв начин можете да обогатите храната им с повече витамини, които са изключително значими в този интервал на животното, с цел да може да роди крепко и мощно поколение. Можете да им давате да вземем за пример витамин D, както и 3-4 капки рибено масло на езика на животното, а при дребните - 2-3 капки. Също по този начин, в този интервал е значимо да се усили наличието на храните богати на витамини от група В, фосфор, калций и желязо.

Ако сте решили да ги храните с натурална храна, тогава можете да купите специфични витаминни пасти в зоомагазините. В случай обаче, че храните домашния ви пор със суха храна, тогава няма да се постанова да обогатявате някак менюто им, защото в него се съдържат задоволително хранителни субстанции.

Забранени храни за домашни порчета

- Ядки;

- Сладолед;

- Шоколад;

- Газирани напитки;

- Пушени и осолени артикули.

Грижете се добре за дневното меню на вашия домакински пор, тъй като точно той е ключът към това любимеца ви да е здрав и мощен. Придържайте се към рекомендациите ни и постоянно подбирайте деликатно всеки един артикул, който сте решили да добавите към рациона им. Ако знаете какво да вършиме, развъждането на порче е същинско наслаждение. То е не по-малко занимателно от зайчета, хамстери, морски свинчета и котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР