Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо

...
Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Драстичен обрат на България спрямо Русия

Последният удар против съветския енергиен експорт бе ненадейно нанесен таман от България, която в миналото беше толкоз другарски настроена към Русия. Това написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) в просторен материал за решението на българското държавно управление да наложи 60% налог върху облагите на рафинерията на " Лукойл " в Бургас. 

Властите не крият, че желаят да принудят руснаците да продадат рафинерията, написа ФАЦ. Изданието споделя и за решението на държавното управление да вкара изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през територията на страната. Таксата е в размер на 20 лв. на мегаватчаса. При сегашните цени това се равнява на повишаване с към 1/5. 
Денков: Унгария и Сърбия би трябвало да търсят други възможности
Новата такса най-пряко визира Сърбия и Унгария, които поддържат положителни връзки с Русия макар войната, която Москва стартира против Украйна.

" Тези нови български правила заплашват сигурността на енергийните доставки за Унгария и Сърбия ", оплакаха се министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Те даже заплашиха, че няма да оставят " неприятелското българско решение без съответния отговор ".

Българският министър председател Николай Денков, чийто претрупан държавен бюджет може да се възползва от тези допълните 1,2 милиарда евро, отхвърли рецензиите, написа ФАЦ. Допълнителната такса важи единствено за " Газпром ", а Унгария и Сърбия би трябвало да търсят други възможности на съветския газ. 

Германският вестник припомня, че Европейският съюз прекрати вноса на съветски нефт, само че не и на природен газ, а страни като Австрия, Словакия и Унгария към момента получават газ от Русия през Украйна по контракт, който изтича през 2024 година. Дали той ще бъде продължен сред воюващите страни - Москва и Киев - не е ясно, а Русия търси различни купувачи. 
" Драстичният поврат " на България
" Това е огромен проблем за нас и ще докара до фрапантно нарастване на цената на газа с още 100 евро за 1000 кубически метра газ. Това е стряскащо нарастване и ние ще беседваме с българската страна. Подобно решение не би трябвало да се ползва за Сърбия ", съобщи сръбският президент Александър Вучич, представен от Euractiv.

Той заявява още, че ще беседва по тематиката с българския си сътрудник Румен Радев. Но както изданието отбелязва:

" Разговорите с Радев и българското държавно управление обаче надали ще допринесат доста. Новият български закон беше признат от проевропейското държавно управление, което през последните месеци работи изцяло без значение от президента във връзка с Русия ".

България извърши фрапантен поврат, откогато проевропейското държавно управление пристигна на власт през май, написа и " Файненшъл Таймс " в материал за решението. До наскоро страната беше тясно обвързвана с Москва и не желаеше да се отърси от зависимостта си от съветските първични материали, добавя изданието. Източник от България, осведомен с решението, изяснява пред " Файненшъл Таймс ":

" Макар и да не използваме повече съветски газ, ние към момента сме отговорни за това, че в Европа (други страни) не престават да използват съветски газ ".

Затова той изяснява, че задачата на решението е " да са направи това малко по-неизгодно и да се принудят Сърбия и Унгария да потърсят опция. "

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР