Последните събития от войната в Украйна, обобщени от БГНЕС.Украинската православна

...
Последните събития от войната в Украйна, обобщени от БГНЕС.Украинската православна
Коментари Харесай

УПЦ прекъсна връзките с Русия; масов гроб на украински военни; още тежко оръжие от САЩ

Последните събития от войната в Украйна, систематизирани от БГНЕС.

Украинската православна черква прекъсна връзките с Русия

Украинската православна черква (УПЦ) взе решение за своя цялостна самостоятелност и автономност. Московският клон на Украинската православна черква съобщи, че прекъсва връзките си с Русия поради нашествието й в Украйна, обявявайки " цялостна самостоятелност " в исторически ход против духовните управляващи на Русия.

" Не сме съгласни с позицията на Московския патриарх Кирил по отношение на войната ", се споделя в изказване на църквата, откакто организира събор, отдаден на " експанзията " на Русия, и разгласи " цялостна самостоятелност и автономност на Украинската православна черква ".

Съборът съобщи, че връзките му с управлението на Москва са били " комплицирани или отсъстващи " след оповестяването на военното състояние в Украйна. Той също по този начин прикани както Украйна, по този начин и Русия да " продължат преговорния развой " и да намерят метод да " спрат кръвопролитията ".

Масов гроб на украински военни в Мариупол

В паркова зона в Мариупол, покрай някогашния стадион " Металург ", е открит всеобщ гроб с тела на украински военни. Военнослужещите са починали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски, заяви началникът на Републиканското бюро по правосъдна медицина към Министерството на здравеопазването на ДНР Дмитрий Калашников.

Според него към този момент са открити 14 тела, 10 са обработени, а по външни признаци там може би се намират общо до 40 тела на украински бойци.

МНС прикани Русия да сътрудничи в следствието по Украйна

Русия би трябвало да сътрудничи на Международния углавен съд в следствието на хипотетичните военни закононарушения, осъществени по време на нашествието на Москва в Украйна, съобщи прокурорът на трибунала пред Агенция Франс Прес.

" Поканата е налице. Вратата ми е отворена и аз също ще продължа да блъскам на вратата на Руската федерация ", съобщи прокурорът на МНС Карим Хан в изявление в основания в Хага съд. " Ако има обвинявания, които Руската федерация има, в случай че има информация, с която разполага, в случай че организира свои лични следствия или наказателни преследвания или има информация, която е от голяма важност - да я показа с нас. "

Русия чака 14 милиарда $ спомагателни доходи от петрол и газ

Русия чака да получи един трилион рубли спомагателни доходи от петрол и газ през тази година, съобщи финансовият министър, като добави, че част от непредвидените доходи ще бъдат изразходвани за офанзивата на Москва в Украйна.

" Очакваме да получим до един трилион рубли (14,4 милиарда долара) спомагателни доходи от петрол и газ, съгласно прогнозата, която разработихме дружно с Министерството на икономическото развиване ", съобщи финансовият министър Антон Силуанов в коментар, излъчен по държавната телевизия.

Силуанов съобщи, че държавното управление възнамерява да похарчи спомагателните доходи през тази година, а не да ги икономисва. Той съобщи, че парите ще бъдат изразходвани за " спомагателни заплащания " на пенсионерите и фамилиите с деца и за осъществяване на " специфичната интервенция " в Украйна, визирайки настъплението на Москва в прозападната страна.

S&P намали кредитния рейтинг на Украйна

Рейтинговата организация S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Украйна и разгласи, че вероятността е негативна заради продължаващите последствия от съветската инвазия.

Агенцията намали оценката на дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на Украйна в задгранична валута от " B-/B " на " CCC+/C " заради " упованията за нескончаем интервал на макроикономическа неустойчивост в страната ".

Още тежко оръжие от Съединени американски щати за Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели през днешния ден след телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че в Украйна идва още тежко въоръжение.

„ Тежкото оръжие е на върха на дневния ред на Киев и предстоят още доставки “, написа Кулеба в Twitter. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР