Последните изложби на Яна показват зрял живописен почерк, който обаче

...
Последните изложби на Яна показват зрял живописен почерк, който обаче
Коментари Харесай

„По следите на Вярата“ на Яна Костадинова в галерия „Нюанс“

 qna-kostadinova-4  qna-kostadinova1  qna-kostadinova2  qna-kostadinova5  qna-kostadinova-nuans

Последните изложения на Яна демонстрират зрял изящен почерк, който обаче не стопира да изненадва, да задава въпроси към формите и да ги преформулира в цветни страсти. 

За Яна живописта е чисто и ярко място, в което тя излиза от „ тук и в този момент “, от своето житейско, публично и академично съществуване, с цел да срещне съкровената си самотност и човешка тишина.

Естетическото като нравствена и духовна победа е артистичния апел на живописта на Яна Костадинова. Нека са доста изкушените да следват пътеките на нейните пътешествия в задграничното, по следите на вярата.



авършва Национална художествена академия през 1996 година в компетентност „ Сценография “ при проф. Георги Иванов и стартира своята професионална кариера още през студентските си години, като работи интензивно за Варненския трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и Пловдивския трагичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “. Впоследствие е назначена за щатен сценограф в Пловдивския спектакъл.

Научните й търсения я връщат още веднъж в Художествената академия през 2003 година, където пази докторска дисертация на тематика „ Българският фешън и сценичен костюм в проекциите и естетиката на ар нуво. “ През 2001 година е поканена като хоноруван учител, а от 2005 година е назначена като постоянен учител по „ История на костюма “ в катедра „ Мода “.
През 2007 година излиза книгата й  „ Българският и западноевропейският костюм в проекциите и естетиката на ар нуво ”.
Първата независима галерия на  Яна Костадинова е „ История в колажи “ в изложба „ Артур “ през 2011 година От тогава до в този момент Яна се изявява с участия както в групови изложения, по този начин и с напълно авторски планове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР