Последните години бележат период на невиждано интегриране на възобновяемите източници

...
Последните години бележат период на невиждано интегриране на възобновяемите източници
Коментари Харесай

Ползите от ядрената енергетика не се разбират от младите поколения

Последните години бележат интервал на невиждано консолидиране на възобновимите източници на сила в енергийния микс на съвсем всички страни по света. Всичко това идва в отговор на климатичните промени и другите, произлизащи от тях проблеми и провокации пред човечеството и световната стопанска система.

И наподобява, че една от най-важните възрастови групи - младежите - ненапълно схващат това. Те знаят, че възобновимите източници на сила са бъдещето и възприемат повече от позитивно енергийния преход към зелена и въглеродно неутрална енергетика.

В тази нисковъглеродна картина обаче несъмнено се намесва и един различен източник на електрическа енергия - нуклеарната енергетика.
 Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?
Защо климатът се нуждае от нуклеарната енергетика?

Ако всички атомни централи в Съединени американски щати бъдат затворени, въглеродните излъчвания ще се усилят с еквивалента на 47 милиона спомагателни коли на пътя

Вчера money.bg описа на читателите си за гледната точка на мнозина специалисти в нуклеарната промишленост. Според тях постигането на зелените цели освен в европейски, а и в международен мащаб е невероятно, без потреблението на нуклеарни мощности, които създават безусловно чиста, природосъобразна и бюджетна сила.

Въпреки тези си безспорни плюсове, дебатът за бъдещето на нуклеарната енергетика през днешния ден е извънредно настоящ, а най-големите и действителни терзания са свързани с възникването на повреди и съхранението на към този момент употребяваното гориво, което е мощно радиоактивно. Без да навлизаме в този спор, ново изследване на английския Институт на механичните инженери (IMechE) демонстрира притеснителни данни за усещането на нуклеарната енергетика във Англия.

Според данните от проучването едвам 26% от хората на възраст сред 18 и 24 години на Острова знаят, че нуклеарната сила е нисковъглероден източник на електрическа енергия. Запитани обаче за възобновимите източници на сила, 76% от същите респонденти в изследването показват климатичните плюсове от ВЕИ.

С покачването на възрастта, това схващане за електрическата енергия от АЕЦ-и понижава. В групата сред 35 и 44 години 47% от интервюираните показват, че нуклеарната енергетика не отделя нездравословни излъчвания. Във възрастовата група 65-74 години се следи и най-голям % на схващане - 61%.

Сондажът отразява и публичното мнение за нуклеарната промишленост. Най-голяма социална поддръжка се следи в Шотландия, където 49% от интервюираните се афишират за нуклеарните мощности, макар опълчването на Шотландската национална партия за построяването на нови електроцентрали.
 Европейски Съюз не може да реализира климатичните и индустриалните си цели без нуклеарна енергетика
Европейски Съюз не може да реализира климатичните и индустриалните си цели без нуклеарна енергетика

Не и преди да се реализира забележителен прогрес при извеждането на централите на твърдо гориво

По думите на основния изпълнителен шеф на института доктор Колин Браун анкетата ясно отбелязва, че капацитетът на нисковъглеродните източници на електрическа енергия не е дейно комуникиран измежду обществото.

Фактът, че нуклеарната енергетика е доста по-малко разбрана от възобновимите източници на сила като въглеродно неутрална опция на електроцентралите на твърдо гориво, е индикативен за това, че дейности като цялостно изключване на нуклеарните мощности в някои страни ненапълно е голословно, най-малко не и преди да се извадят от употреба всички централи на въглища.
 Rolls-Royce ще създаде и конфигурира мини нуклеарен реактор до 2029 година
Rolls-Royce ще създаде и конфигурира мини нуклеарен реактор до 2029 година

Какво мислят анализаторите за това?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР