Последните данни показват, че инфлацията в еврозоната е на правилния

...
Последните данни показват, че инфлацията в еврозоната е на правилния
Коментари Харесай

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Последните данни демонстрират, че инфлацията в еврозоната е на верния път да доближи целевото равнище от 2%, разяснява през днешния ден вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос. Той обаче предизвести, че към момента съществуват опасности потребителските цени да извърнат посоката си към покачване.

Говорейки на VIII годишна Конференция на средиземноморските централни банки в Хърватия, Де Гуиндос акцентира, че геополитическото напрежение, изключително рецесията в Близкия изток, може да увеличи цените на енергоносителите и евентуално да дестабилизира международната търговия .

Ден по-рано основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн уточни, че идните дейности на ЕЦБ във връзка с паричната политика ще включват понижаване на главните лихвени проценти. Конкретният миг на тези намаления обаче ще зависи от икономическите данни, отбелязва той.

Освен това Лейн показва още, че степента на понижаване на главните лихви ще бъде повлияна от степента, в която е реализирана задачата за инфлацията. По думите му рисковете, свързани с намаляването на оснвовните лихвени проценти са, че това може да стане " прекомерно рано или прекомерно късно ".
 Какво реши ЕЦБ за главните лихви на първото си съвещание за годината
Какво реши ЕЦБ за главните лихви на първото си съвещание за годината

Основна цел продължава да бъде инфлация от 2%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР