Последните данни показват благоприятно намаляване на темповете на инфлация в

...
Последните данни показват благоприятно намаляване на темповете на инфлация в
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ спада – политиката на Фед може и да има ефект

Последните данни демонстрират удобно понижаване на темповете на инфлация в Съединени американски щати. По данни на Бюрото за трудова статистика (BLS) показателят на потребителските цени (CPI) е намалял до 3.1% през ноември, спрямо 3.2% през октомври и 3.7% през септември.

Това значи второ намаляване на инфлацията през последните три месеца, което допуска, че повишението на лихвените проценти от страна на Федералния запас може би дейно смекчава прегряването на стопанската система.

В продължение на една година Фед се бори с възходящата инфлация, като ползва нападателни корекции в политиката си. Значителните им покачвания на лихвените проценти имаха за цел да лимитират търсенето и да стабилизират цените. Въпреки запазващата се висока инфлация Фед чака непрестанно намаляване като удостоверение на успеваемостта на своите тактики.

Намаляването на инфлацията до 3.1% идва като облекчение за Фед, защото те правят оценка въздействието на своите нараствания на лихвените проценти. Макар че към момента е над целевата им стойност от 2%, спадът от септември насам допуска, че интервалът на пикова инфлация може би е минал, което демонстрира, че поредното повишение на лихвените проценти от страна на Фед спомага за ръководството на ескалиращите цени.

Бъдещите политически решения ще зависят от продължаващите трендове. Ако инфлацията продължи да се намалява, Фед може да обмисли умерено повишение на лихвените проценти в бъдеще. Преди да претендират за триумф обаче, те ще се нуждаят от основни доказателства, потвърждаващи затихващия инфлационен напън. Понастоящем данните от ноември дават известна убеденост, че напъните им за стягане на паричната политика дават позитивни резултати.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР