Последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести

...
Последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Хората да седнат на софра, но на нея да няма болни, заръча проф. Кантарджиев

Последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че при 371 секвенирани проби не е потвърден вид Омикрон в България. Това съобщи в изявление за Радио Пловдив професор Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на центъра. Той акцентира, че Омикрон може да бъде потвърден единствено след секвениране на проби и разяснява изказванията на частна лаборатория, че той към този момент е у нас.

" Частниците, вместо да споделят какво са разкрили и с какъв % на възможност, по-добре да пратят пробите в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Защото макар, че е споделил, че е пратил шестте проби, в центъра е получена единствено една ", сподели професор Кантарджиев.

Той добави, че до този миг е имало доста PCR проби, които са били ориентиращи за Омикрон, само че при секвениране се е оказвал вид Делта.

" Хората дано да честват добре, да се видят с другари, да седнат на трапеза. Но при едно изискване – на празничната софра да няма човек с температура, главоболие, хрема или гърлобол. Има ли човек с тези сиmптоми, който се е върнал от чужбина, по-добре да ограничи безусловно контактите си. И част от питката, постните сърми и чушките, да му се носят, само че да е самичък в стая, а не на празничната софра. Това, в случай че го създадем, ще ограничим разпространяването на вируса ", предложи професор Тодор Кантарджиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР