Последните 12 месеца бяха тежки за нововъзникващите пазари. Правителства изпаднаха

...
Последните 12 месеца бяха тежки за нововъзникващите пазари. Правителства изпаднаха
Коментари Харесай

Какви събития ще движат пазарите през 2023 г.?

Последните 12 месеца бяха тежки за нововъзникващите пазари. Правителства изпаднаха в несъстоятелност, валутите страдаха, а акциите отчитаха двуцифрени загуби. Въпреки това доста вложители са оптимисти, че 2023 година може да донесе известно утешение, написа Reuters.

По-долу са събитията, трендовете и тематиките, които вложителите чакат да оформят вероятностите за нововъзникващите пазари през идната година.
Високи лихви, невисок напредък
Забавящият се ритъм на повишение на лихвените проценти в Съединените щати и други огромни стопански системи може да сложи началото на възобновяване на нововъзникващите пазари през 2023 година, като по-мекият $ и спадащата инфлация ще обезпечат по този начин търсеното облекчение.

Очаква се разрастващите се стопански системи да се придържат към разликата в растежа по отношение на развитите страни, само че страховете от криза в Съединените щати, както и в Европа, хвърлят сянка върху международните пазари като цяло - изключително през първата половина на годината.

Икономическите спадове дружно с агресивното парично стягане, геополитическите и стоковите шокове, които ги провокират, ще бъдат краткотрайно мъчителни за финансовите и нововъзникващите пазари “, сподели Дейвид Фолкертс-Ландау, основен икономист в Deutsche Bank.

Възстановяването може да се забави, в случай че е централните банки нямат опция да понижат лихвените проценти през по-голямата част от годината.
Отварянето на Китай
Повторното отваряне на Китай след блокирането му поради Коронавирус ще бъде неравномерно, само че съставлявайки съвсем една пета от международния БВП, вероятността за внезапен напредък във време на муден световен напредък е примамлива.

Анализаторите чакат внезапен растеж на потреблението и вложенията във втората по величина стопанска система в света от средата на 2023 година нататък.

Ако погледнете % на спестявания в Китай сега, той е доста висок “, сподели Ерик Зипф, началник на акциите на разрастващите се пазари в DuPont Capital. „ Смятаме, че това ще бъде изхарчено, незабавно щом хората се почувстват удобно да излязат, това ще обезпечи значителен попътен вятър от икономическа позиция. “
Войната в Украйна
Инвазията на Русия в Украйна разбуни пазарите и международната стопанска система - и по какъв начин ще се развие войната през 2023 година може да бъде не по-малко значимо, без значение дали ще бъде продължение, ескалация или прогрес към намиране на решение.

В международен мащаб войната трансформира енергийните пазари и инфлационния напън, продоволствената сигурност и усещането за геополитически риск – фактори, които постоянно се усещат по-силно в нововъзникващите стопански системи. Развиваща се Европа също усети непосредственото филантропично влияние - от бежански напън до приключване на мозъци от Русия.
Дълговете
Все по-голям лист от страни са в затруднено състояние в резултат на COVID-19 и войната в Украйна. Замбия и Етиопия се пробват да преразгледат тежестта на дълга си според Общата рамка на Групата на 20-те. Шри Ланка и Гана изпаднаха в несъстоятелност през 2022 година

Но по-сложната композиция от кредитори - в това число появяването на Китай като най-големия двустранен заемодател в света - спрямо предходни епизоди на дългови усложнения направи процедурите мудни и комплицирани.

Да ги накараш всички да пеят една и съща ария в една и съща тоналност е много огромно предизвикателство “, сподели Тим Семпълс, доцент по правни науки.

Броят на страните, изключени от финансовите пазари измежду по-малките, по-рискови стопански системи, е на исторически върхове - макар че може да има избавление.

Всъщност няма доста задължения с падеж през идната година “, сподели Кармен Алтенкирх, върховен анализатор на разрастващите се пазари в Aviva Investors. „ Страната, която евентуално е най-застрашена, е Пакистан.
Бразилия при Лула 2.0
Новоизбраният президент Луиз Инасио Лула да Силва ще встъпи в служба на 1 януари, като пазарите към този момент търсят сигнали за фискална котва за надзор на разноските в най-голямата стопанска система на Латинска Америка.

Политиците подчертаха инфлационните опасности, произлизащи от предлагането на да Силва за разноски от 168 милиарда реала (31.6 милиарда долара) за осъществяване на предизборните обещания.

Инвеститорите желаят да знаят дали съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт в Бразилия е избухливо или под напън нагоре, дали скоро ще достигнем 100% дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт или можем да го стабилизираме през идващите две или три години “, сподели Гордиан Кемен, началник на EM Sovereign Strategy (West) в Standard Chartered Bank.
Избори в Турция
Президентът Тайип Ердоган може да се изправи пред най-голямото политическо предизвикателство от двете си десетилетия на власт, до момента в който турците се насочат към урните в най-известното гласоподаване в нововъзникващите пазари.

Страната се бори с възходящите разноски за живот и падащата валута, като лирата падна до рекордно ниско равнище по отношение на $ през последните дни. Години на неортодоксална парична политика доведоха до понижаване на експозицията на доста вложители към активите на страната. Промяна в управлението може да означи звезден поврат.

Това е евентуално най-интересната история за 2023 година, по един или различен метод “, сподели Дейвид Хаунър, началник на EM Cross-Asset Strategy & Economics, EMEA, Bank of America Global Research.
Избори
Редица други страни с нововъзникващи пазари са изправени пред избори. Гласоподавателите в най-гъсто обитаемата нация в Африка – Нигерия - избират своя идващ президент през февруари, като сегашният президент Мухамаду Бухари не взе участие заради ограничавания на мандата.

В Латинска Америка, Аржентина ще организира президентски изборипрез октомври. Двукратният президент и вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер сподели, че: “няма да бъде претендент за нищо “ в общото гласоподаване, откакто аржентински съд я осъди на шест години затвор по дело за корупция на високо равнище.

В Полша избори, предстоящи през есента, може да доведат до изместване на гласоподавателите от ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (PiS), което може да промени напрегнатите връзки на Варшава с Брюксел.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинакции вложители американски пазари интернационалните финансови пазари ПоследниНай-четениПазари 28 Какви събития ще движат пазарите през 2023 година? Любопитно 356 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Компании 156 Акциите на Apple и Tesla се срутват поради Covid вълната в Китай Имоти 560 Купувачите ще диктуват имотния пазар през 2023 година Лукс 7804 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 4664 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 3041 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Списанието 2375 Бързата мода излиза от мода Всички новиниОще от ПазариВиж всички„ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неизбеженРуската рубла нараства по отношение на еврото, $ и юанаЗаплахата на Путин прати петрола 3% нагореРублата потъна до 8-месечно дъно по отношение на $ Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР