Последната седмица на сухопътни нахлувания на Израел в Газа може

...
Последната седмица на сухопътни нахлувания на Израел в Газа може
Коментари Харесай

Анализ: Израелската „война срещу болниците“ срещу военните преувеличения на Хамас

Последната седмица на сухопътни нахлувания на Израел в Газа може да се назова „ война против лечебните заведения “. Повечето от военните действия на Израел през последните няколко дни наподобява са ориентирани към или към медицинските заведения в град Газа.

В сряда сутринта израелската войска нахлу в болница ал-Шифа, най-голямата в линията Газа, откакто я обкръжи в продължение на няколко дни, насочвайки се към нейните комплекси и непосредствената им местност и съгласно лекарите вътре, стреляйки понякога, употребявайки снайперисти. Във вторник министерството на опазването на здравето в Газа сподели, че минимум 40 души са били убити в болничното заведение.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Хиляди, хванати в капан, до момента в който израелските сили нападат региона на Газа -Болница Шифа Израелските сили нападнаха най-голямата болница в Газа Хамас упреква Съединени американски щати за израелското нахлуване против болничното заведение в Газа „ Няма преустановяване на огъня “: Поддръжници на Израел се събират във Вашингтон, окръг Колумбия, на фона на войната в Газа завършек на списъка

Израелската страна упорства, че бригадите Касам на Хамас имат подземни командни центрове или други уреди под някои от лечебните заведения в Газа. Хамас изрично отхвърля това изказване.

Палестинският и интернационалният медицински личен състав и филантропичните организации обезверено упорстват за прекъсване на офанзивите и за незабавно снабдяване на медицински консумативи, вода и гориво на лечебните заведения.

В актуалната война нормално има някакво неутрално тяло на земята, което може да работи като медиатор сред воюващите страни. Дори враговете би трябвало да приказват, да провеждат локално помирение, с цел да изтеглят мъртви и ранени, да разменят военнопленници и да пуснат цивилни. Разговорите на по-високи равнища, директни или посредством медиатори, постоянно се случват на неутрално място, надалеч от бойното поле. Катар и други страни играят основна роля в договарянията за заложници сред Израел и Хамас, само че постоянно има потребност от връзка и на място.

Често тази задача се поема от Международния червен кръст или Червения полумесец, чиито представители, опитни и нормално доста сдържани, са помогнали за облекчение на доста премеждия в минали спорове. И въпреки всичко, макар наличието на няколко доверени организации, наподобява не е изработен опит от страна на Израел да ги накара да потвърдят или отрекат съществуването на такива военни уреди в тези нещастни лечебни заведения.

Успях да прегледам комерсиални сателитни изображения на региона на скорошни израелски интервенции в Северна Газа и макар относително ниската им разграничителна дарба — което постоянно прави невъзможна точната идентификация на фини елементи — те разкриват доста забавни обстоятелства.

Те ясно удостоверяват, че Израел е атакувал в три колони. Двама от тях, почти идентични по мощ, всеки с по 200-300 транспортни средства от всевъзможен вид, напредват по основните посоки. Единият кара на юг от Израел по крайбрежието, покривайки до 2 км (1,2 мили) широчина, с цел да стигне до Джабалия. Главата на тази колона към този момент е достигнала последния открит терен преди бежанския лагер Шати.

Втората съществена колона пресича линията южно от град Газа. Когато стигна до морето, зави на север по крайбрежието и в този момент спря и се вкопа тъкмо преди пристанището. Елементи от тази колона напреднаха в зоната, водеща до болница al-Shifa, и в този момент навлязоха в здравното заведение.

Третата, по-малка, колона се придвижи от контролно-пропускателния пункт Ерез към Бейт Ханун. За разлика от двете съществени сили, чиято съществена задача беше да завземат терен и да прочистят бойците на Хамас от него, тази група наподобява е имала две цели: да лиши Хамас от опцията да обкръжава главните колони, да ги заобикаля и да нападна в профил, а също и за привличане на бойци към спомагателен открит фронт. Стигна до първите къщи на град Газа и в този момент се намира там.

Анализиране на сателитни фотоси, направени през последните пет дни, наподобява, че има доста малко придвижване: Позициониране в границите на сниманите зони, а не забележителен прогрес.

Повечето от израелските компании наподобява са достигнали настоящите си позиции до предишния петък и, като се изключи тези, които вземат участие в дейностите към болничното заведение ал-Шифа, в този момент наподобява чакат идващия стадий. Те са вкопани и ситуирани на лагер по сходен метод: въоръжени транспортни средства с тил към здания, които явно са били освободени от наематели и окупирани от израелската войска, с допустимо най-голяма открита зона пред тях, с цел да възпират нахлуванията на Хамас.

В допълнение към тези три атакуващи колони, спътниците демонстрират огромна група транспортни средства в Израел, покрай Нахал Оз, едно от местата на офанзивата на Хамас на 7 октомври.

Фактът, че тази бойна група не е помръднала въобще от разгръщането си, удостоверява, че тя е стратегически запас, мощ, която стои покрай бойното поле, подготвена да се втурне напред, в случай че е належащо. Обикновено се втурва в борба, когато съществена единица срещне усложнения и би трябвало да й се помогне, или когато разузнаването покаже неочаквана опция — бранш, където отбраната на врага е слаба, тъй че изненадваща решителна офанзива може да бъде сполучлива.

Какво ще кажете за Хамас до момента?

Колкото и да е мъчно да се дефинира степента на нейните борби и тактичност, защото доказателствата са нищожни, редица оповестени видеоклипове демонстрират, че палестински бойци са избрали тактичност, подобаваща за обстановката на място. Те са избягвали да се бият на открит терен, където са имали дребен късмет, и са се опитвали да запазят сили за идната фаза.

Когато израелците се реалокират в паяжината от тесни улици в гъсто обитаеми градски региони, бойците на Хамас ще могат да употребяват терена в своя изгода, употребявайки тунели и развалени и най-вече празни здания.

Докато явно удържаха главната си офанзива, бойците на Хамас не просто седяха и чакаха. Дори навън, постоянно употребявайки прикритието на растителност и селскостопански здания, те са употребявали всяка опция да стрелят с арсенала си по настъпващите израелци.

Все отново изказванията на Хамас за броя на унищожените израелски транспортни средства наподобяват мощно пресилени. В събота, 11 ноември, представител на бригадите Касъм съобщи, че 160 военни транспортни средства от двете колони, които напреднаха от северната граница на Газа, са били унищожени „ изцяло или отчасти “, в това число 25 през 48-те часа преди известието.

Както постоянно се случва с военни изказвания, това значително е въпрос на семантика.

Докато „ изцяло унищожено транспортно средство “ се изяснява единствено по себе си, терминът „ отчасти унищожено “ е неразбираем и спорен и подхожда по-скоро на агитация, в сравнение с фактическо отчитане. Дяволът постоянно е в детайлите: изцяло допустимо е 160 израелски военни транспортни средства, бронирани и с мека облицовка, да са били ударени при сухопътната инвазия. Проблемът е какъв брой от тях са били мъртви след офанзивите.

„ Унищожено “ може да е отлично за агитация, само че не и за бойци. Те се нуждаят от термин, който да значи, че нещо не може да продължи да се употребява и не може да бъде (лесно) ремонтирано, изключително не на място. За всичко, което не може да продължи да се употребява по предопределение, с цялостна оперативна дарба, военните употребяват „ неработоспособен “.

Неработоспособността на бойните транспортни средства може да бъде краткотрайна, дребна нередовност, която може да бъде отстранена при първа опция и с локални запаси, ремонтирана на място в границите на часове. По-сериозното увреждане би довело до това транспортното средство да бъде изведено или изтеглено от бойния спектакъл, с цел да бъде обработено в хранилище за ремонт в Израел.

Ако обещано транспортно средство не предстои на ремонт, то постоянно се унищожава от личната си страна, изгаря или взривява, тъй че врагът да не може да го употребява или да отстрани потребни елементи.

Сателитната снимка не демонстрира доста трупове и броят на израелските бойци, убити в борба до момента, за който се оповестява, че е 48 към сряда сутринта, допуска, че броят на в действителност унищожените транспортни средства е доста по-малък, в сравнение с Хамас твърди.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР