Последната публикация на Стивън Кинг в Туитър изглежда притеснителна. И

Последната публикация на Стивън Кинг в Туитър изглежда притеснителна. И ...

Фенове на Джони Деп плашат Стивън Кинг с бойкот.


Последната публикация на Стивън Кинг в Туитър изглежда притеснителна. И то не заради това, което казва Кралят на ужасите, а заради реакциите под него. 

Статусът на Кинг е просто обява: „Премиерата на „Сблъсък“ е по CBS точно след 3 седмици. Молете се за оцелелите“. „Сблъсък“ е минисериал от 10 епизода по неговия едноименен постапокалиптичен роман от 1978 г. В него се разказва за излязъл от контрол смъртосен вирус, който разорява света. Участват Джеймс Марсдън, Упи Голдбърг, Александър Скарсгаард, Езра Милър и още доста актьори, сред които и Амбър Хърд.

Първият коментар под съобщението е „Твърдо пас. Обичам вас и работата ви! Но не мога да подкрепя Амбър Хърд. Ще изгледам още веднъж стария сериал и може би най-накрая ще си купя и ще прочета книгата". Следват десетки мнения и те почти изцяло са все в този дух: „отказвам да гледам каквото и да е, щом в него участва насилник“ и „Не, благодаря. Не обичам да гледам биячки на съпрузи“…

Някои са саркастични към писателя: „Г-н Кинг, предполагам, че снимките на Джони Деп от брака му с А. Хърд, които виждате в коментарите, са идеална основа за един трилър. Или като човек, привикнал с ужасите за вас е нормално една жена да причинява това на съпруга си?“. Други са строго обвинителни: „Аз съм преживяла ДН. Това е шамар в лицето“. 

Трети са уведомителни: „Ще пропусна“, а четвърти са направо потресени как е възможно такова нещо: „О, боже. Амбър Хърд? Сериозно???“. Някои от застъпниците на бойкота се чувстват длъжни да обяснят на Стивън Кинг, че много го харесват, но…: „Няма да го гледам само заради участието на Амбър Хърд. Нищо лично срещу вас, чела съм книгата, тя е страхотна. Но Хърд оставя горчив вкус и съсипва всичко.“ А също и: „Аз обичам Стивън Кинг и Упи Гълдбърг, но няма да гледам „Сблъсък“, защото Амбър Хърд е насилник. Справедливост за Джони Деп! Бойкот за "Сблъсък"! Подкрепете Кинг и Голдбърг, като гледате други техни филми, също и на Джони Деп“.

Тези последните излежда се сещат, че заедно с Хърд, наказват Кинг, Голдбърг и всички останали работили по минисериала. Те действат на принципа, че няма значение колко невинни са пострадали, стига и виновникът да е сред тях. Готови са заедно с мръсната водя да изхвърлят бебето и после да изгорят юргана заради бълхите.

Още по-интересно е колко много хора, почитатели на писателя, са повярвали дълбоко, че „клиентът винаги има право“, мнението им е най-малко равностойно на неговото и държат да го порицаят публично, без дори да знаят, че не той е избирал актьорите. Много от тези хора вероятно са същите, които защитаваха Кевин Спейси с аргумента, че не е осъден, а сега, когато , защитават него. 

Истината е, че независимо дали някой е осъден или не, в този случай ние не знаем удрял ли е Джони Амбър или тя е мятала чаши и бутилки по него. Нищо чудно и двамата да са обичали бойните спортове. Знаем обаче, че Деп очевидно има много повече фенове от бившата си жена. Освен това, въпреки че понякога се случва, не е ли малко неудобно мъж-милионер с възможностите на "карибския пират" да се оплаква от семейно насилие? 

В тази история има и още нещо, което поставя под съмнения благородните подбуди на борците срещу домашното насилие. Във филма играе и още един актьор, свързван с нападение срещу жена. Не можем да говорим за нападения на мъж срещу жена, защото  Езра Милър се самоопределя като небинарен (нито жена, нито мъж) и "едва-едва човек", каквото и да значи последното. През април Милър беше сниман в нощно заведение в Исландия как стиска една жена за врата и я хвърля  на пода. Медиите пошумяха няколко седмици, но никой не организира подписка срещу него, нито пък се чу продуцентите на „Фантастични животни“ да са го помолили да се откаже от ролята си, както . Все пак, онази жена беше неизвестна.
 

Източник: segabg.com