Последната икономическа статистика на Световната банка създаде объркване и многобройни

...
Последната икономическа статистика на Световната банка създаде объркване и многобройни
Коментари Харесай

Не, Русия не е петата по големина икономика в света

Последната икономическа статистика на Световната банка сътвори комплициране и многочислени заглавия с лайтмотива, че стопанската система на Русия по този начин е повишена през предходната година, че е задминала Германия. Истината обаче е друга: цитираната статистика от проруски български медии и партии се отнася до паритета на покупателната дарба (ППС) – знак, който демонстрира какво количество артикули и услуги може да се купи в дадената страна с нейната валута.

Именно тази статистика се употребява от съветската агитация в България, с цел да се изведе Русия на пето място по величина в света, демонстрирайки какъв брой добре се оправя стопанската система ѝ, до момента в който води война с Украйна. 

Истината обаче е, че в цитираната статистика огромно значение има валутата. ППС отстрани резултата от ценовите разлики сред страните, в миг, в който съветската рубла се обезценява с бързи темпове и е рекордно слаба по отношение на щатския $.



На графиката: Топ 10 на страните по паритет на покупателна дарба (ППС)

Прогресът на Русия в показателя работи, тъй като 100 рубли сега могат да купят повече в страната, в сравнение с 1 $ може да се купи в Съединени американски щати – нещо, което Economist улови с известния си показател на Big Mac. В момента един Big Mac коства 5.15 $ в Съединени американски щати, до момента в който съветският еквивалент (McDonalds беше обхванат от локална компания предходната година и от този момент се трансформира в водач на пазара за бързо хранене) коства 2.44 $, само че продаван в рубли.
Рублата се обезцени над рекордните 100 за $
Ако погледнем номиналната стойност на брутния вътрешен артикул (БВП), както проруските медии и партии пробваха да показват статистиката за ППС, тогава Русия е надалеч зад Германия. Според данните на Световната банка съветската стопанска система заема осмо място в света през миналата година, а Германия – четвърто.



На графиката: Топ 10 на страните по мярка на стопанската система

Според някои икономисти обаче измерването на номиналния Брутният вътрешен продукт подценява китайската и съветската стопански системи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР