Последната българска подводница Слава бе изтеглена по вода от Военноморската

...
Последната българска подводница Слава бе изтеглена по вода от Военноморската
Коментари Харесай

Подводницата ”Слава” извърши последния си преход

Последната българска подводница ”Слава ” бе изтеглена по вода от Военноморската база във Варна до Завода за стъкло в Белослав, където ще бъде превърната в музей. Плавателният съд е издигнат през 1962 година в някогашния Съветски съюз и години наред бе горделивост за Военноморските ни сили.
На 1 ноември 2011 година подводницата бе изведена от състава на военния флот, с което завърши епохата на подводното корабоплаване у нас. Една от най-трудните, розмантични и героични мъжки специалности остана в историята.

„ Само по 4 литра и половина дневно се поставят на човек. За ястие и за пиянство, миенето - забравете за миенето. Справяхме се”, спомня сди с носталгия капитан дълечно корабоплаване Дарин Матеев, първият пълководец на подводница " Слава ".

В изтеглянето на подводницата участваха 7 спомагателни плавателни съда и над 80 военнослужещи от Военноморски сили. Плавателният съд измина към 30-километра през канала, който свърза Черно море с Варненското и Белославкото езеро, съобщи Българска национална телевизия.

„ Операцията мина обикновено, без рискови ситуации”, изясни капитан I сан Камен Кукуров, последният пълководец на подводница " Слава ".

Сега стартира огромна работа по реституция на подводницата. Очаква се до 2 години да е възобновен достоверният й тип и тя да бъде отворена за визити.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР