Последен кръг консултации преди предстоящата след две седмици в Женева

...
Последен кръг консултации преди предстоящата след две седмици в Женева
Коментари Харесай

Консултации в Никозия преди среща по Кипърския въпрос в Женева

Последен кръг съвещания преди идната след две седмици в Женева петстранна неофициална среща по Кипърския въпрос се организира през днешния ден в Никозия. Специалният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют се срещна с водачите на двете кипърски общности.

В последната си задача на острова пратеничката на Организация на обединените нации осведоми президента на Кипър Никос Анастасиадис и водача на кипърските турци Ерсин Татар по процедурни и организационни въпроси, които ще се следват на конференцията в Женева.

Президентът Анастасиадис още веднъж е уверил Лют, че кипърската гръцка страна е подготвена да взе участие градивно в срещата, бе посочено в документално изказване след диалога. Той е изразил предпочитание турската страна да покаже същата позитивна политическа воля, тъй че да бъде реализиран резултат в Женева.

„ Тук нищо няма да бъде същото както преди “, разгласи водачът на кипърските турци Ерсин Татар след срещата си с представителя на Организация на обединените нации. Той още веднъж акцентира, че позицията му за Женева е „ ясна и недвусмислена ”.

Кипърско-турското управление и Анкара упорстват да се разисква основаването на две суверенни страни на острова.

По-рано тази седмица Никос Анастасиадис дефинира това искане като „ недопустимо ”.

Неформалната петстранна среща по Кипърския въпрос, свикана от Организация на обединените нации, ще се организира в Женева от 27 до 29 април. Целта е да се реализира единодушие за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос, които бяха прекъснати през юли 2017 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР