Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието

...
Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието
Коментари Харесай

Пробег на мира свързва 10 държави по поречието на река Дунав

Посланията на Пробега на мира свързват 10 страни по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 обитаеми места в България. За задачата на пламтящия факел в Деня на река Дунав споделя в " Нашият ден " Виолета Ангелова от " Пийс рън " България.

 е интернационална щафета, символизираща всеобщия блян на човечеството към по-мирен свят. Основан е през 1987 година от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на обич, естетика и единение. Този дух, с който е напоен Пробегът, допира сърцата на всички участници в него. Шри Чинмой е състезател, мъдрец, художник, музикант и стихотворец, посветил живота си на идеала за международна дружба и единение. Вярва, че спортът е мощно средство за създаване на по-хармоничен и обединен свят. 

В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна всеобща демонстрация, отдадена на мира. Хора от хиляди обитаеми места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, елементарни жители и международни водачи – се причисляват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите фантазии и очаквания в една обща вълна на другарство и доброжелателност.

Чрез директното присъединяване на хората и информацията в медиите Пробегът на мира допира живота на милиони. Всеки има опция да подържи Факела. Не се събират средства, не се пропагандират политически дела. Това е в действителност покана към всеки от нас да направи стъпка към един по-добър свят.

На 27 май 2022 година тимът на Пробега на мира поема по поречието на реката, която свързва 10 страни – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. Част от маршрута на Пробега на мира ще премине през България в интервала 2-11 юли и ще посети следните обитаеми места:



2 юли – Неготин (Сърбия) – Брегово – Видин
3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
10 юли – почивен
11 юли – Силистра –- Калипетрово – Кълъраш (Румъния) 

По проект Отборът ще пробяга 804 км за интервал от 10 дни. През годините Факелът на мира минава през доста градове, където с присъединяване на локалните управляващи, неправителствени организации и жители се провежда тържествено посрещане на Факела на мира и тима от бегачи.

Чест и наслада е за тима, в случай че обитаемоте места съумеят да се включат в програмата по посрещане на Пробега на мира. През всички години от 1987-а до момента посрещанията са били разнообразни, само че същински сърдечни. 

Снимки –  " Пийс рън " България

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР