Посланиците на страните от Европейския съюз одобриха предложението на Европейската

...
Посланиците на страните от Европейския съюз одобриха предложението на Европейската
Коментари Харесай

Украйна получава 1, 2 млрд. евро от ЕС

Посланиците на страните от Европейския съюз утвърдиха предлагането на Европейската комисия да даде на Украйна макрофинансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията на ковид, заяви пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз.

Украйна е една от десетте страни отвън Европейски Съюз, за които общо ще бъдат отпуснати до 3 милиарда евро помощ.

"Страните за разширение и съседство са най-близките ни сътрудници. Вече повече от всеки път е безусловно значимо да се държим дружно и да демонстрираме взаимност при оправянето с икономическото и общественото влияние на тази световна рецесия ", сподели министърът на финансите на Хърватия, който сега ръководи Съвета, Здравко Марич разяснява решението на посланиците на Европейски Съюз.

Финансовата помощ ще се дава под формата на заеми и ще се разпредели, както следва: Албания - 180 милиона евро, Босна и Херцеговина - 250 милиона евро; Грузия - 150 милиона евро, Йордания - 200 милиона евро, Косово - 100 милиона евро, Молдова - 100 милиона евро, Черна гора - 60 милиона евро, Северна Македония - 160 милиона евро и Тунис - 600 милиона евро.

Средствата ще бъдат налични за дванадесет месеца и ще бъдат изплатени на две вноски. Заемите ще имат оптимален междинен падеж от 15 години.

Текстът ще би трябвало да бъде признат от Европейския парламент и Съвета, преди да влезе в действие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР