Посланиците на десетки страни в България осъдиха призивите за насилие,

...
Посланиците на десетки страни в България осъдиха призивите за насилие,
Коментари Харесай

Десетки дипломати се възмутиха от призивите за насилие от пловдивска депутатка

Посланиците на десетки страни в България осъдиха апелите за принуждение, изразени в обява на националната представителка от " Възраждане "  Елена Гунчева от 18 март, предава " Свободна Европа ".

Елена Гунчева на парламентарните избори през ноември 2021 година е определена за депутат от 16-ти МИР - Пловдив град. 

Гунчева в пост в обществените мрежи написа, че Русия разполага с оръжия, с които " тъкмо може да улучи Министерски съвет ", в случай че българското държавно управление реши да изпрати военна помощ на Украйна.

По-рано ръководителят на парламента Никола Минчев разкритикува обявата на Гунчева. В профила на Народното събрание във Facebook Минчев дефинира изявите на съответен народен представител като " недостойни и неприемливи " и уточни, че съгласно член 29 на Виенската спогодба " всички депутати дължат почитание на висшите държавни представители, както и на дипломатите ".

В обявата на Минчев не е представено името на народния представител, само че описанието съответствува с пост на депутатката Елена Гунчева от " Възраждане " от 18 март. По-късно постът беше заличен, само че доста хора към този момент го бяха снимали и популяризирали. Самата Гунчева уточни, че е изтрила публикацията по гледище на ръководството на " Възраждане ".

" Не се отчайвайте, има някаква вяра - Русия има високоточкови оръжия, тъй че тъкмо може да улучи Министерски съвет, в случай че Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата ", пишеше в изтрития пост на Гунчева.

С второто Гунчева декларира, че има подготвеност да уточни какъв е адресът в София на посолството на Съединени американски щати с дипломат Херо Мустафа.

Късно вечерта в понеделник посланиците на Европейски Съюз в България разпространиха позиция, в която приветстваха изказването на Никола Минчев, осъждащо заканите за принуждение против Министерския съвет и упълномощени посланици.

" Подобни закани са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества ", написа в известието на посланиците.

Във вторник към позицията се причислиха и посланиците на Съединени американски щати, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство.

" Такива закани не могат да бъдат оправдани и ние заставаме дружно с ясното разбиране, че речта на омразата не може да има място в нашите общества ", се споделя в тяхното известие.

Официалните изказвания на Минчев и дипломатическите представители пристигнаха след голям брой публични апели за реакция и позоваване на член 419А от Наказателния кодекс. В него се споделя, че който по какъвто и да е метод оправдава, отхвърля или жестоко омаловажава осъществено закононарушение срещу мира и човечеството и с това сътвори заплаха да се упражни принуждение, предстои на наказателна отговорност.

Самата Елена Гунчева отговори на позицията на Минчев с нов пост във Facebook, в който написа, че е " неприемливо за български депутат да служи на непознати ползи, а не на българските ".

Обвинението, че българското държавно управление пази непознати ползи е измежду главните тези на партия " Възраждане ". От групировката упорстват България да не изпраща военна помощ на Украйна с обяснението, че това " би въвлякло България във войната ". Досега всички представители на ръководещите отхвърлят кабинетът да възнамерява изпращането на такава помощ.

От " Възраждане " проведоха и митинги в поддръжка на дейностите на Русия в Украйна, в които взе присъединяване и депутатката Елена Гунчева. По-рано тя стана известна с конспиративните си позиции срещу имунизациите, като да вземем за пример, че те са артикул на " избран кръг ", който си е платил на политиците по света, с цел да организира евентуално гибелен медицински опит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР