Посланикът на САЩ в България Кенет Мертeн гостува в предаването

...
Посланикът на САЩ в България Кенет Мертeн гостува в предаването
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Какво ще се случи с Васил Божков е в ръцете на българската съдебна система

Посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертeн гостува в предаването " На фокус с Лора Крумова " за един специфичен диалог за международната и българска политика.

Господин дипломат, здравейте. Благодаря Ви за гостуването в студиото ни.

 Благодаря, веселя се, че съм тук при Вас в Нова телевизия.

Толкова доста войни едновременно, светът наподобява още веднъж гори. Бихте ли споделили, след случилото се в Израел, какво ще бъде присъединяване на Съединени американски щати?

 Не бих могъл да предскажа каква ще бъде ролята на Съединени американски щати. Ако погледнете позицията на Съединени американски щати по този драматичен въпрос, виждате изявленията на президента Байдън и държавния секретар Блинкен, фактът е, че Израел е дълготраен и извънредно непосредствен съдружник на Съединени американски щати. Те имат правото да се отбраняват. Ще следим по какъв начин ще намерят най-хубавия метод за справяне с извънредно тъжната и сложна обстановка, в която са.

Проблемът е, че някой не го е планувал. Разузнаването на Израел не го е планувало. Разузнаването на Съединени американски щати не го е очаквало. Смятате ли, че има срив в качеството на разузнаването? Това е доста значим въпрос в този момент за целия свят.

 Да Ви призная почтено, не съм задоволително осведомен с събитията, че да имам задоволително положително мнение по въпроса. Факт е, че сходни неща постоянно са непредвидими. Мисля, че даже най-хубавото разузнаване от време на време може да изпусне нещо.

 Да, само че това е прекомерно огромно, че да мине неусетно. Един български посланик, специалист по Близкия изток – Мирослав Зафиров – споделя, че е като нов 11 септември. Според Вас измеримо ли е по този начин?

 Мисля, че за израелската нация евентуално е доста сходно. Както казахте, изненада всички ни. Това, което Хамас аргументи на хората в Израел, е също толкоз ужасяващо. Така че да, не бих споделил, че е неуместно съпоставяне.

Смятате ли, че този спор има капацитета да ескалира до Трета международна война?

 Знаете ли, не знам. Не съм специалист за района на Близкия изток. Със сигурност се надяваме, че не. И отново, не мисля, че е потребно в този момент да се спекулира прекалено много за това какво може да се случи там.

Задавам Ви всички тези въпроси, тъй като едно от главните неща, за които мислим тук, е по какъв начин би могло да се отрази на България. Така че…

 Разбира се.

Всички тези въпроси, засягащи външната политика на Съединени американски щати, са тъй като желая да Ви попитам допустимо ли е обстановката в Близкия изток да отвлече вниманието на Съединени американски щати от Украйна?

Очевидно е, разтревожени сме от случилото се и протичащото се в Израел. Но оставаме ангажирани по отношение на провокациите на територията на Украйна. Мисля, че Съединени американски щати са способни да се оправят с два значими казуса по едно и също време. Оставаме отдадени в  подкрепата си за украинския народ, оказваме помощ им да вършат каквото могат, взаимно с нашите европейски и други съдружници, с цел да подсигуряваме, че има отпор на експанзията на Русия.

 Тоест не смятате, че вниманието на Съединени американски щати ще се пренасочи от Украйна към Близкия изток?

Смятам, че сме способни да се оправяме с две рецесии по едно и също време.

Американският народ ще го одобри ли? Какво мислите?  Вие сте американски жител. Знаете по какъв начин разсъждава народът Ви.

 Американците постоянно са подкрепяли Израел. Подкрепяме и напъните на Украйна да се отбраняват. Вярвам, че това ще продължи.

Нещо доста значимо. В началото на лятото, българското държавно управление разгласи нова договорка за 7,2 милиона* $ за инфраструктура за сигурност в поддръжката на изтребителите F-16 Block 70. Бихте ли ни разказали повече?

 Разбира се. Много се радваме, че българското държавно управление реши да  вземе на въоръжение F-16. Смятаме, че са верният инструмент за тях и работим дружно, с цел да подсигуряваме, че въвеждането на машините тук в България, когато бъдат подготвени, ще бъде сполучливо. Имаме сътрудник от Министерството на защитата на Съединени американски щати, който дойде наскоро в София. Помещава се  в Министерството на защитата. Работи с сътрудниците от тукашното Министерство на защитата, с цел да подсигурява, че всичко ще бъде готово за идването на F-16. Към момента считам, че съдействието ни в тази сфера върви доста добре.

Предвид възходящите зони на спор и войни по света, допустимо ли е Съединени американски щати да забави идването на F-16? Очакваме първите четири при започване на 2025 година

Знам, че имаше в началото закъснение в идването на F-16, заради Ковид и проблемите с веригите на доставки. Но още отпреди да дойде и откогато съм тук, поддържаме постоянна връзка с участващите компании и сътрудниците ни от Министерството на защитата на Съединени американски щати. Уверили са ме, че няма да има никакво закъснение. Това е извънредно значимо за нас и за българските ни съдружници. Не чакам забавяния.

 А смятате ли, че България – внимателен въпрос – би трябвало да продължи да дава на Украйна военна помощ (имам поради деликатна тематика за България), би трябвало да продължи да оказва военна помощ на Украйна  повече от оповестеното? Какво е мнението Ви?

 За мен главното е, че, първо, сме извънредно признателни и оценяваме стъпките, които България подхваща в помощ на Украйна. На първо място – доста признателни за топлото посрещане на украински бежанци в България. Знаем, изключително в първите дни, не беше елементарно, само че българите и държавното управление бяха доста дружелюбни в приемането на тези злочести хора. Второ, безпределно удовлетворени сме от поддръжката, която България съумява да окаже. Ако поговорите с украинците, те ще Ви кажат, че българската поддръжка е довела до позитивна смяна и е подобрила способността им да се опълчват на съветската експанзия. Смятам, че е била доста потребна. Била е значима. Не бих желал да предричам какво би или не би могло да се случи в бъдеще. Вярвам, че ще продължим да работим с България и всичките ни съдружници в НАТО, дружно с други съдружници и другари, с цел да подсигуряваме, че Украйна е способна да се отбранява.

Любопитно ми е – срещали ли сте се към този момент с българския президент?

 Да.

 Кога?

Запознахме се в деня, в който връчих акредитивните си писма, ден-два след идването ми. И се срещаме понякога.

 Протоколна среща и по-късно сте се срещали понякога казвате?

 Да, да.

 Знаете, той е отличен водач на изтребител и има изключително мнение по отношение на договорката на България и Съединени американски щати за F-16. Говорили ли сте по тематиката?

Всъщност не си припомням да сме си говорили за F-16. Нямам спомен да е възниквало в някой от диалозите ни.

 А си говорите за политика?

Говорим за политика. Говорим за това какво можем да вършим дружно, Съединени американски щати и България. Разбира се, той идва от военната сфера, само че е президент на страната и има доста по-всеобхватна позиция по другите тематики. Мисля, че схваща, че Съединени американски щати и България могат да реализират доста позитивни неща дружно. Смятам, че е фокусиран върху  доброто партньорство.

Вече сте посетили и разгледали разнообразни елементи на България дружно с жена Ви, Сюзан. Как гледате на страната ни сега?

Кенет Мъртън: Много се радваме, че сме тук в България. Имате голям шанс. Имате прелестна страна с невероятна история. Където и да отидем има нещо ново, което откриваме. Единственото необичайно за мен е за какво няма повече американски туристи, идващи тук постоянно. Надявам се да можем да го променим. Надяваме се да можем да насърчим повече американски жители да ви  посещават, тъй като българите са извънредно приветливи, храната е превъзходна и има толкоз доста да се види и прави тук. Имате прелестна страна.

Изненадан ли бяхте да видите, че доста от улиците и паметниците са свързани с Русия? Имаме доста такива улици, даже тук в София.

Кенет Мъртън: Не беше голяма изненада. Чел съм малко българска история и разбирам ролята, която Русия е изиграла в предишното на България.

Питам Ви тъй като ми е забавно какво е мнението Ви – България разграничена ли е сред предишното и сегашното, сред Русия и западния свят?

Кенет Мъртън: Не виждам разделяне. Разбирам ролята, която е изиграла Русия в България и разбирам за какво българите правят оценка ролята, която Русия е изиграла тук в предишното. Работата ми тук обаче е да се съсредоточа върху сегашното и бъдещето. Вярвам, че България е взела редица решения през последните години: първо, да се причисли към Европейски Съюз, второ, да се причисли към НАТО. Вярвам, че множеството българи схващат, че бъдещето на младите в тази страна е насочено към европейските им сътрудници или към Северна Америка. Не имам вяра, че има доста хора тук, гледащи на Русия като на икономическото или политическо бъдеще на България. Мисля, че множеството хора схващат, че бъдещето на страната е в това да е скъп член на Европейски Съюз и важен член на НАТО. Ние ще се радваме да продължим да работим взаимно с България, с цел да подсигуряваме, че тези решения ще продължат да се развиват по най-хубавия за българите метод.

 Според Вас България застрашена ли е от Русия?

Не бих споделил застрашена. Смятам, че България има мощни институции. България е мощна народна власт. Една от сферите, в които сполучливо си сътрудничим с българските сътрудници, е сферата на дезинформацията. Неотдавна подписахме меморандум за съгласие с българското държавно управление. Подписахме го във Вашингтон, когато вицепремиерът госпожа Габриел беше там за Стратегическия разговор преди 2-3 седмици. Подписахме меморандум за съгласие за противопоставяне на дезинформацията. Дезинформацията, значително идваща от Русия, само че освен, е предизвикателство за всички ни. Не е лимитирана единствено до България, нито до Европа. Имаме тези провокации и в Северна Америка. Според нашия разбор, най-хубавият метод да се борим с дезинформацията, е да работим взаимно в намирането на противопоставяния.

Според някои от парламентарно показаните партии и за елементи от българското общество, актуалното държавно управление е образувано и ръководено от Съединени американски щати. Какво бихте споделили по тематиката? Какво бихте споделили на българските жители?

Мога да кажа, че е погрешно. Мога да Ви уверя, че ролята ни тук не е да се намесваме във вътрешната политика. Ние не избираме хора, не избираме партии. За това нещо хората имат избори. Затова страните имат избори. Работили сме и ще продължим да работим с който изберат българите. Нашата работа тук не е да избираме или да се намесваме във вътрешната политика. Работата ни тук като посолство, както е и за българското посолство във Вашингтон, е да се застъпваме за политики, които бихме желали да забележим българското държавно управление, които и да са на власт, да поддържа. Българското посолство във Вашингтон прави същото.

 Оказвате ли напън на българското държавно управление да бъде устойчиво, тъй като Съединени американски щати, несъмнено, се нуждае от постоянни страни за сътрудници в района?

 По-скоро бих споделил, че се радваме да забележим устойчиво българско държавно управление. Радваме се да забележим държавно управление, образувано в сходство с Конституцията, отразяващо волята и гласа на българските жители от последните парламентарни избори. Радваме се да забележим това държавно управление да работи и да се старае да направи допустимо най-хубавото за българите.

А по какъв начин бихте описали държавно управление, каквото е в странния случай на българската не-коалиция?

 Не е моя работа да разясня дали казусът е чудноват или не. Важното е дали държавното управление може да действа, да работи и да реализира изгоди за българските жители. От нашата позиция на външни лица, наподобява го прави. Знаете, времената са сложни. Има война в Украйна, която води до редица последици освен за Украйна, само че и за стопанските системи на доста страни по света, в това число възходящи цени на доста храни, както и неустойчивост, довела до увеличението на цените на нефта. Има доста последствия. Смятам, че държавното управление се е справило добре с превъзмогването на тежки времена.

Още един въпрос по тематиката. Опитахте ли да извършите задачата допустима да има държавно управление след кръговрата от избори тук?

Повтарям, това не е нашата роля. Радваме се, че беше определено държавно управление. Ще се случат положителни неща за България, с помощта на това, че има държавно управление. Например за първи път от дълги години ще пристигна бизнес делегация през ноември. Това е добре. А когато бях във Вашингтон, всички тези бизнеси ми споделиха, че не биха пристигнали в България, в случай че няма определено държавно управление. Тези неща са значими. Вижте, радваме се, че има държавно управление. Радваме се, че са решили да работят в тясно съдействие с сътрудниците си от Европейски Съюз, с сътрудниците от НАТО, с нас. И на драго сърце ще продължим тази активност.

 Имам няколко въпроса по отношение на закона „ Магнитски “. Какво мислите? Има ли въобще резултат от него? Защото виждаме, че в България не е от голяма важност.

Законът „ Магнитски “ в общи линии е създаден, гласуван и наведен в действие, с цел да отбрани американската финансова система. Дотолкова, доколкото той е потребен за хора в други страни, които желаят да го преглеждат като прийом за битка с корупцията – той е от изгода.

Но в случай че не желаят да го видят, не го вършат?

 Според мен всеки може да има лично усещане по тематиката. Не зависи от

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР