Посланикът на Дания, Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен се срещна с

...
Посланикът на Дания, Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен се срещна с
Коментари Харесай

Посланикът на Дания посети Мездра

Посланикът на Дания, Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен се срещна с кмета на община Мездра инж. Генади Събков. На срещата бяха още и представители на СУ „ Иван Вазов “, по чиято самодейност е визитата на посланика в Мездра.
Сьорен Якобсен остана удивен от богатата история на Мездра и трудолюбието на хората в града.
„ Крепостта, която имате в Мездра е забележителна – с изключение на, че е социализирана, тя дава опция да се докоснем до бита и културата на хората обитавали тези земи. Истинско знамение е, че тук е имало живот преди 7000 години. Сега видяхме и ремонтните действия по пътищата, градът е зелен и чист, а това несъмнено оставя приятни мемоари “, показа Якобсен.
Инж. Събков акцентира стратегическото местонахождение на Мездра за основаването на логистични центрове и развиване на разнообразни видове туризъм.
„ Тук природата е разнообразна, красива, хората от Дания могат да изберат Мездра като съществена локация за туризъм. Животът в Дания е динамичен и забързан и хората постоянно не помнят да живеят. Мездра е чудесно място за отмора и за живот. Градът е един от най-важните разпределителни центрове за пътнически и товарни транспорти и можем умерено да го превърнем в логистичен хъб, а високотехнологичните производства могат да намерят дом в съществуващите индустриални здания в града. Пример за това е заводът за кабелни комплекти, който нае част от някогашен мездренски цех “, сподели кметът.
Посланикът на Дания сложи въпроса за демографската рецесия, която е превзела цяла България.
„ Има рецесия, да, само че тук особено е по-леко изразена. Светът се трансформира в едно огромно село, в което всеки може да работи, където реши. Мисля, че Северозападна България, а и Мездра в частност, може да се трансформира в място, в което работещите на свободна процедура да избягат от шума на огромните градове “, добави Събков.
Един от значимите проблеми разисквани по време на срещата се бе децентрализацията, опциите на локалните управляващи и метода на разходване на ресурсите от по-активните общини. Пример е добива на варовикови блокове, с което Мездра е известна. Посланикът на Дания у нас одобри задачата да изтъкне този факт в отчета си пред Европейската комисия.
„ Много рядко излизам от София, само че всякога, когато излизам съм впечатлен от природата, от благосъстоянията, които ви заобикалят. В Мездра имате една от най-хубавите образователни бази, което ме впечатли и ми даде вяра за бъдещето на вашия край “, приключи Якобсен.
Визитата на Сьорен Якобсен в Мездра ще продължи с обиколка на туристическите забележителности по Искърското дефиле.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР