Поскъпват пластмасовите чаши и кутиите за храна, която хората купуват

...
Поскъпват пластмасовите чаши и кутиите за храна, която хората купуват
Коментари Харесай

Защо поскъпват пластмасовите кутии за храна от магазините?

Поскъпват пластмасовите чаши и кутиите за храна, която хората купуват от супермаркети, заведения за хранене и други търговски обекти, като те ще са длъжни да обезпечават на клиентите и различни съдове като такива от хартия, алуминий, бамбук и стъкло, оповестиха от екоминистерството.

За хората обаче остава невероятно да си носят лични съдове за храната и напитките, с цел да не генерират пластмаса и да дават пари за това. Причината е, че законодателството в региона на храните не разрешава това. Плащането на пластмасовите опаковки в комерсиалните обекти бе въведено през предходната година и те костваха надлежно 5 стотинки чашата и 20 стотинки кутията, само че от началото на 2024 година нарастват с пет стотинки. Тяхната цена се маркира в касовия бон настрана от цената на съответната храна и напитка.

Според Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, цената на употребяваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се усилва през идващите години до 2027 година Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен период за тотална възбрана не е очакван, защото за някои артикули тя ще е неприложима, означават от ековедомството и прецизират, че задачата на законодателството е да бъде понижено потреблението във допустимо най-голяма степен.

Фактически обаче това не се случва, а единствено клиентите са задължени да заплащат настрана за опаковките, защото нямаха опция за прилагане на други опаковки.

Сега се вкарва обвързване на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) да обезпечат съдове и чаши за многократна приложимост и хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. В известието на ведомството не е посочено, само че е разумно комерсиалните обекти да желаят възнаграждение на тези различни съдове при покупката на храна за у дома или офиса.

В допълнение, в комерсиалните обекти наложително би трябвало да бъдат сложени на видно място осведомителни табели за нуждата от понижаване използването на пластмасови артикули, за нездравословното им влияние върху околната среда, както и за различните благоприятни условия, които се оферират в комерсиалния обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, с цел да бъдат ориентирани към различни и налични артикули за многократна приложимост, осведомят от Министерството на околната среда и водите.

Според Националния туристически указател общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които сигурно се употребяват продуктите в обсега на наредбата, е над 4700, добавя се още във ведомственото прессъобщение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР