Поскъпващият през целия четвъртък петрол, като за момент Brent дори

...
Поскъпващият през целия четвъртък петрол, като за момент Brent дори
Коментари Харесай

Петролът обърна рязко посоката. Добивът в ОПЕК уплаши пазара

Поскъпващият през целия четвъртък нефт, като за миг Brent даже надвиши 53 $, към края на деня обърна посоката и цените поеха надолу. Резкият спад бе провокиран от опасенията за увеличаващо се произвеждане в ОПЕК.

В края на сесията на 10 август октомврийските договори за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха до $51,90 за барел. Септемврийските фючърси за американския пример WTI на нюйоркската стокова борса NYMEX спаднаха с $0,97 (1,96%) до $48,59 за барел.

Днес сутринта " черното злато " продължава да поевтинява. Сутринта октомврийските фючърси за сорта Brent спаднаха с 47 цента (0,91%) - до $51,43 за барел.

Цената на WTI с доставка септември в това време се понижи с 44 цента (0,91%) - до $48,15 за барел.

В четвъртък следобяд Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) регистрира растеж на добива през юли със 173 хиляди барела, до общ размер от 32,869 млн. барела на денонощие.

Най-голям принос за това имат Либия (+154 хиляди б. - до 1 млн. б.) и Нигерия (+34 хиляди б. - до 1,75 млн. б.).

А според признатото и продължено до март 2018 година съглашение за понижаване на добива, квотата на 14-те страни от петролния картел е 32,5 млн. барела на денонощие.

ОПЕК увеличи и прогнозите си за международното търсене през 2017 година до 96,5 млн. барела на денонощие. Това се изяснява увеличеното фактическо ползване в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през първата половина на годината. Според картела търсенето на нефт през 2018 година ще доближи приблизително 97,8 млн. барела в денонощие, през юни прогнозата бе за ползване в размер на 97,6 млн. барела на ден.

По-късно през днешния ден ще бъде оповестен месечния доклад на Международната организация по енергетика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР