Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху

...
Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху
Коментари Харесай

Сериозно ще трябва да се бръкнем за коледното дръвче тази година

Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху цените на елхите, които напълно скоро ще се появят в разсадници и пазари в Бургаско, разясниха търговци пред Българска телеграфна агенция.

Очакваното нарастване е сред 15 и 20 на 100 по отношение на предходната година, като най-предпочитаните живи дръвчета, които са високи към 1 метър, ще се търгуват сред 45 и 50 лв. според от типа. Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лв.. 

Според Людмил Манолов, който от години се занимава с продажбата на коледни дръвчета, сребърен смърч и ела още веднъж ще преобладават предлагането, като най-високите и остарели живи дръвчета могат да доближат до 150 лв. за брой. Топлата есен в Бургаско към момента бави ваденето на отглежданите в разсадници елхи. Очакванията са преместването им в саксии да стартира през идната седмица. 

" За благополучие имаше няколко дъждовни дни. В момента изчакваме малко земята да изсъхне, защото при доста влажна почва корените могат да бъдат повредени. Вече имаме запитвания от клиенти ", сподели инж. Янко Георгиев, специалист в Държавен горски разсадник " Поморие ".  

И тази година търговците са подготвили брошури с скъпи препоръки за клиентите, решили да си купят живо дръвче. Според Георгиев, в случай че решим да сложим такова вкъщи, е добре да помислим за вид на балкона или по опция да го сложим надалеч от отоплителни уреди. Цветните коледни лампички също не се харесват на иглолистните типове, защото отделят топлота. Това, изясни специалистът, кара растението да отделя повече влага, което може да го пресуши. 

Желателно е живата коледна елха да остане вкъщи най-вече две седмици. След климатизация може да се намерения и за засаждане на открито.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР