Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с ...

Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина продължава с

Инфлацията вече доближава 5%

Поскъпването на стоките в потребителската кошница на българина не престава с ускорени темпове, като водеща функция имат храните, горивата, транспортните разноски и режийните за жилището-ток, вода и газ. Заради тях през септември инфлацията се е покачила до 4.8% по отношение на септември 2020 година Това е много над прогнозите на държавното управление и Българска народна банка, които оповестиха, че се очакват 3.5-3.7% инфлация в края на годината. Само през септември месечната инфлация е 0.4%, което е по-слаб растеж от августовската инфлация от 0.8%.

Като цяло питателните артикули са поскъпнали с 4.4% за финалните 12 месеца. Най-мощно са скочили стойностите на слънчогледовото олио -25.2%, хляба-7.1%, зеленчуците-11.6% и млечните артикули-3.7%.

Сред нехранителните артикули повишаването е най-високо при централното газоснабдяване и газобразните горива-68%, следвано от топлоенергията-13.6%. Национален статистически институт не показва с какъв брой са скочили стойностите на бензините и дизела за финалните 12 месеца, само че повишаването на превоза е с над 16% по отношение на септември 2020 година

Според формалната статистика стойностите на материалите за настоящ ремонт на жилищата са се увеличили с към 5% за една година, а на ремонтните услуги -над 8%.

Национален статистически институт регистрира понижение на стойностите през септември на ориз, месо, колбаси, ябълки, грозде и пипер. Поевтиняване има също на захарта, зрял фасул, лук, моркови и чесън.

 

 

 

Източник: segabg.com