Пощите ще станат центрове за административни услуги, където хората ще

...
Пощите ще станат центрове за административни услуги, където хората ще
Коментари Харесай

Пощите ще станат центрове за административни услуги

Пощите ще станат центрове за административни услуги, където хората ще могат да си вземат решение проблемите вместо да посещават гишета в разнообразни институции - Националната организация за приходите, Националния застрахователен институт, Министерството на вътрешните работи или Агенцията по вписванията, да вземем за пример. Това възнамерява министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Пред Нова телевизия той сподели, че тази опция ще бъде въведена през идната година. Много преди този момент - до шест месеца, ще бъде въведена електронна идентификация посредством телефон, тъй че жителите да могат да декларират всевъзможни услуги онлайн без да имат електронен автограф. Притежателят на телефона ще се разпознава посредством устройството с отпечатък, лицево различаване или пин. На идващ стадий ще се вкара и идентификация с персонална карта с чип, за която обаче потребителят ще би трябвало да си купи читател. Вариантът с административните центрове ще е за хората, които нямат електронна идентификация, а задачата е да не се разкарват сред институциите.

Министърът сподели, че ще реши въпроса с по-лесното заплащане на санкции за пътни нарушавания. Сега потребителят може да види онлайн, че има фиш, само че не може незабавно да го заплати, а би трябвало да отида на място, с цел да му бъде връчен. С смяна в закона заплащането онлайн ще се приравни на връчване и по този начин разкарването до КАТ отпада. Божанов повтори, че ще отпадне синият ваучър, който в този момент съставлява " хартийка в ужасяващ тип ". За услуги, които изискват физическо наличие, да вземем за пример регистрация на автомобил, ще може да се резервира час онлайн.

Министерството има ангажимент да приготви опцията за електронно гласоподаване на избори и ще обезпечи системата за това, а дали тя ще се употребява за действителни избори, ще се реши от Народното събрание.

Подробности от проектите на министъра чуйте във видеото.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР