Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в България за

...
Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в България за
Коментари Харесай

Наследниците на тракийските бежанци още не са получили извинение или обезщетение за гоненията

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в България за срещата Европейски Съюз – Турция съответствува с Деня на Тракия – 26 март.

Наследниците на тракийските бежанци желаят обезщетения от Анкара поради етническото пречистване в Одринска и Беломорска Тракия преди 105 години.

Още преди 10 години български евродепутати гласоподаваха резолюция, която изисква от югоизточната ни съседка да уреди тракийския въпрос като изискване за договаряния .

„ Аз персонално съм доста обезпокоен, че българската страна не търси взаимност и паритет “, разяснява Красимир Премянов, ръководител на Съюза на тракийските сдружения.

Преди осем години журналистически въпрос от България предизвика единствения обществен коментар на Ердоган по тематиката.

„ Ако фактически се окаже, че би трябвало да се платят тези обезщетения, тогава надлежно ще бъдат подхванати съответните ограничения “, сподели тогава той.

До през днешния ден наследниците на 350 хиляди българи от Одринска и Егейска Тракия не са получили опрощение или обезщетение за убийствата, гоненията и разорението преди повече от един век.

В навечерието на деня на Тракия Божана Богданова приготвя четирилистни детелини за подарък. Цветето на шанса е знак на високия дух на предците ѝ. През 1912 година, след повече от месец обърканост, бабата на Божана – Мария, е съумяла да се избави. Макар и бременна.

„ Не знам какви сили е намерила, с цел да устои на този дълъг, кървясъл поход и да дойдат в България “, споделя Божана.

Наследниците на тракийците бежанци са пръснати в разнообразни градове и по неофициални данни наброяват над 800 хиляди души . -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР