Посещението на премиера Бойко Борисов в УНСС като част от

...
Посещението на премиера Бойко Борисов в УНСС като част от
Коментари Харесай

Оставка в УНСС: Преподавател си тръгва заради изява на Борисов

Посещението на премиера Бойко Борисов в УНСС като част от предизборните му обиколки стана причина за оставката на учител от образователното заведение. Доц. Мартин Осиковски разгласи във Facebook профила си, че се напуща ръководите длъжности, които заема в университета.

" Днешните фрагменти от университетския двор, в допълнение на фотосите на някогашни и сегашни членове на Студентски съвет и университетско управление в зала „ Тържествена “ и при основния вход на УНСС с надписи „ Бюлетина №28 “ и „ За Политическа партия ГЕРБ образованието постоянно е било приоритет “ са срамна страница в историята на тази институция. Тук даже не става въпрос за това, че съответно Нашият Университет беше унищожен по време на тъкмо това управление; не става въпрос и за това, че в случай че има български политик, който е оптимално непознат на концепцията за Университет въобще, това е тъкмо този политик. Тук става въпрос за това, че е пъклен невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия ", акцентира преподавателят. 

" Изпълняваме обещанията си и демонстрираме това, което вършим - суперкомпютри, университети, учебни заведения ", похвали се в петък министър председателят, който огледа на място новия корпус на Университета за национално и международно стопанство.

" Когато идвахме последния път тук, имаше занемарени терени. Новата постройка ще облекчи работата на университета, подготвени са модерните аудитории. Осигуряваме най-хубавите условия, с цел да може младежите да останат да учат и да се развиват в България ", каза Борисов и посочи, че преди две години държавното управление отпусна спомагателни 7,5 млн. лв. за създаване на новия образователен корпус.

Доц. Осиковски обаче акцентира, че така наречен най-нов корпус е същата онази постройка, " поради която (вече бивши) министри на същия този така наречен министър председател през 2019 година докараха университета до невиждана и финансова и имиджова рецесия (в прорез с всички правила и сделки – знам това добре, защото по това време бях помолен да проуча случая и да сформира документално несъгласие, както и направих.) "

Той намира днешната преживелица за обидна, защото хората, които работят и учат в УНСС са били неволно превърнати в домакини на предизборна обиколка точно на последния ден от предизборната акция на ГЕРБ.

Ето и цялостния текст на позицията на доц. Осиковски:

Опасно и невероятно е да се работи срещу съвестта. Ето ме, тук съм – иначе не мога. – Es ist gefärlich und unmöglich, etwas gegen das Gewissen zu tun. Hier stehe ich und kann nicht anders. – It is neither safe nor right to act against Conscience. Here I stand, I cannot do otherwise. (Мартин Лутер, 18. април 1521 година, Вормс)!

Когато през вчерашния ден по различен мотив написах, че „ духът на Закона за висше обучение и на университетските правилници е явен: политическият агитпроп НЯМА място на университетска територия “, нямах ни най-малка концепция, че съм си подготвил почвата за днешните събития...

И по този начин, уважаеми сътрудници, другари, познати и непознати, рано тази заран така наречен министър председател е бил на посещаване в институтцията, в която работя – Университета за национално и международно стопанство. Повод за визитата му е било разглеждане на така наречен „ най-нов корпус “ – същата онази постройка, поради която (вече бивши) министри на същия този така наречен министър председател през 2019 година докараха университета до невиждана и финансова и имиджова рецесия (в прорез с всички правила и сделки – знам това добре, защото по това време бях помолен да проуча случая и да сформира документално несъгласие, както и направих.)

Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; значителното е, че беше позволено един български университет да се трансформира в снимачна площадка за. Намирам това за обидно във връзка с автономията като цяло, на толкоз доста хора, които работят или учат тук и които се усещат, меко казано, дискомфортно от това, че несъзнателно са превърнати в домакини на предизборна обиколка точно на последния ден от предизборната акция на Политическа партия ГЕРБ.

СРАМ!

Университетите, с които животът ми е обвързван от млади години и в които съм учил, прелестните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога. Поради тази причина, като алегоричен израз на противоречие и митинг, с актуалното декларирам, че:

Подавам оставка от „ управителната “ служба „ основен секретар по уеб връзки “ на Университета

Оттеглям се като член на редколегията на „ Научни писания “ и „ Годишник на УНСС “

Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „ Икономика на инфраструктурата “

Предварително желая да заявя, че знам какво ще се каже: „ Но това не е политическа пропаганда, ние единствено преглеждахме постройка “. Отговарям: хайде да не се вършим и да си приказваме като мъже, апелирам.

Днешните фрагменти от университетския двор, в допълнение на фотосите на някогашни и сегашни членове на Студентски съвет и университетско управление в зала „ Тържествена “ и при основния вход на УНСС с надписи „ Бюлетина №28 “ и „ За Политическа партия ГЕРБ образованието постоянно е било приоритет “ са срамна страница в историята на тази институция. Тук даже не става въпрос за това, че съответно беше унищожен по време на тъкмо това управление; не става въпрос и за това, че в случай че има български политик, който е оптимално непознат на концепцията за Университет въобще, това е тъкмо този политик. Тук става въпрос за това, че е пъклен невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия.

(Прилагам фотоси от предходното посещаване с джипката на горепосоченото лице в най-новия корпус. Тогава той пристигна, накара ни да вървим като добитък през една тиня, строи министрите си и им разпореди да „ пуснат “ парите, които по-рано те бяха спрели.)
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР