Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров

...
Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров
Коментари Харесай

Отмениха посещението на Лавров в Сърбия

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше планувано за 6 и7 юни, е анулирано поради отхвърли на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на съветския посланик, оповестиха от съветското министерство на външните работи.
Сергей Лавров, министър на външните работи на РФ
България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с съветския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да организира двудневна аудиенция в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са удостоверили от Министерството на външните работи на Русия пред организация " Интерфакс ". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, ръководителя на Народното събрание и сръбския патриарх.

От Москва разясниха отхвърли на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: " нашата дипломация към момента не е овладяла способността да се телепортира ".

Пред италианския ефирен канал La7 представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че " държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО затвориха въздушното пространство, затваряйки още един канал за връзка ".

От офиса на сръбския президент отхвърлиха коментар. За през днешния ден е планувана среща на Вучич с посланика на Русия в Белград.

По-рано съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова удостовери пред ТАСС, че българските управляващи не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Първи информацията за отхвърли от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания " Вечерне новости " и " Данас ".

Държавната телевизия РТС отбелязва единствено, че визитата на Лавров не е несъмнено и че президентът на Сърбия Александър Вучич ще насочи послание към сънародниците си на следващия ден вечерта.

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на съветски авиолинии над страните-членки още в края на февруари - броени дни след съветското нахлуване над Украйна./БГНЕС, БНР

Москва / Русия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР