Посещавайки храмове и свети места по време на пътешествия, не

...
Посещавайки храмове и свети места по време на пътешествия, не
Коментари Харесай

Всеки турист трябва да знае това: как да се държим в будистки храм

Посещавайки храмове и свети места по време на пътешествия, не би трябвало да се не помни, че в светите места също има избрани правила


Мнозина считат, че не съставлява кой знае каква трудност човек да се държи вярно в храма: задоволително е да си учтив и да спазваш етикета. Но това, което е признато в една вяра, може да се окаже напълно недопустимо в друга. За да не оскърбите вярващите с недомислените си дейности или дума, преди посещаване в храма е добре да се запознаете с разпоредбите и нормите на държание в съответната религия…

ОСНОВНИ ПРАВИЛА

Те са универсални и засягат безусловно всички религии. Преди посещаване на святото място изключете мобилния си телефон, mp3 плейъра или друго електронно устройство. Ако е позволено да се фотографира, не забравяйте да премахнете светкавицата, която вреди на старинните творби на изкуството. Говорете безшумно и избягвайте неуместните тематики.

Задължително узнайте кога на деня можете да посетите храма. Във всяка вяра съществуват тържествени обреди и церемонии, при които наличието на любопитни и снимащи туристи е нежелателно.

Освен общите съществуват и характерни правила на държание.

БУДИСТКИ ХРАМОВЕ

Събуйте се и свалете шапката си, преди да влезете в будистко светилище. Най-вероятно ще видите знак, който ви предизвестява, че в храма не се влиза с обувки и с покрита глава. Не подценявайте това предписание.

Покрийте краката и раменете. В азиатските страни през лятото е доста горещо, по тази причина доста туристи се появяват с голи крайници и плещи. Будистката вяра не разрешава в подобен тип да се посещават свети места. Ако сте жена, облечете дълга пола, или капри, и се наметнете с шал. Ако сте мъж, сложете панталони или дълги къси панталони.

Ставайте, когато монаси влизат в помещението. Това предписание не се отличава изключително от светския етикет.

Преди да се снимате, поискайте позволение. Узнайте може ли да снимате навътре в храма. Ако го извършите, оставете малко подаяние за храма.

Използвайте дясната си ръка – подарява се единствено с нея. И изобщо всевъзможни дейности се старайте да правите най-вече с тази ръка, даже и да сте левичари.

Не посочвайте с пръст. Ако желаете да насочите вниманиенто на вашия сателит към скулптура или картина, направете го с думи или посочете предмета с права ръка. При това дланта ви би трябвало да е отворена.

Не докосвайте статуите на Буда. Предупредете и децата да не го вършат (още по-малко да се катерят по тях).

Не докосвайте монасите, изключително в случай че сте жена. Жените не би трябвало да подават нищо на монаха. Мъжете могат да вземат и да подават предмети на монасите, като още веднъж важи правилото за дясната ръка.

Не заставайте с тил към скулптура на Буда. За да се отдалечите от нея, вървете с тил към изхода.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР