Посегателство срещу българския културно-информационен център в Скопие. Тази нощ неизвестни

...
Посегателство срещу българския културно-информационен център в Скопие. Тази нощ неизвестни
Коментари Харесай

Поредно посегателство срещу български културен център в Скопие

Посегателство против българския културно-информационен център в Скопие. Тази нощ незнайни лица са проникнали в постройката на центъра и са нанесли материални вреди, заяви шефът на центъра Антония Велева.

Министерството на външните работи дефинира случая като " посягане против самата българска страна ".

Посегателството се случва в деня, в който специфична държавна Комисия за имената на сдруженията в югозападната ни съседка реши да предложи на министъра на правораздаването сдружението " Иван Михайлов " в Битоля да бъде заличено поради името си.

Според комисията името " е провокация към националните усеща на македонския народ ".



Посегателството против българския културно-информационен център е станало късно нощес, свидетелства шефът му Антония Велева.

" През нощта допускаме, че е осъществено влизане с щурм в Културно-информационния център през странична стена на самия център. Това е извънредно притеснителен факт, защото Културно-информационният център на България е един обект от изключителна значимост за нашата страна. Това е институционален обект ", съобщи Антония Велева, шеф на Българския културно-информационен център в Скопие.

Сигнално-охранителната система се е задействала и личният състав незабавно е схванал за взлома.

" Видяхме една дупка, която е в конферентната зала. Нарушена е целостта на гипсокартонената стена, която граничи със стъклена врата от външната стена. Просто зее една дупка ", добави Антония Велева.

Разрушена е стената към конферентната зала на центъра, като е взета част от компютърната настройка. Не е ясно какъв брой са причинителите и дали камерите са ги записали.

" Камерите, с които разполагаме, са ориентирани към фасадата и евентуално не са видели, в случай че вероятно е станало в същия интервал от време, когато е имало индикации, задействане на самите датчици, само че отново споделям - всичко това са спекулации, оставям на органите на реда да установяват дружно с камерите, които ние ще предоставим като записи, и всичко останало да си свършат работата те ", добави Антония Велева.

Министерството на външните работи реагира с позиция, че похищението против центъра не е просто акт на вандализъм.

" Независимо от мотивацията на причинителите закононарушението е посягане против самата българска страна, в лицето на държавна институция ", декларират от Министерство на външните работи.

Съгласно специфична конвенция сред двете страни София и Скопие имат право на по един държавен културен институт, като двете страни би трябвало да подсигуряват естественото им действие.

Заради случая в Министерството на външните работи беше извикан и посланикът на РСМ у нас Агнеци Руси-Поповска. Пред нея е изразена сериозната угриженост на страната за осъщественото закононарушение.

" Това закононарушение се случва в изискванията на продължаваща антибългарска акция в Северна Македония, в това число серия от набези против организации на локалните българи, за което към момента няма дейно правосъдие и санкции ", декларират от Министерството на външните работи.

Новата постройка на центъра беше открита в края на ноември в наличието на посланика на Европейския съюз в Скопие сър Дейвид Гир, министрите на културата на двете страни, културни и публични дейци от София и Скопие.

" Основната цел на нашата институция е за създаване на мостове, които сближават нашите общества на нашите две страни ", сподели още Антония Велева, шеф на Българския културно-информационен център в Скопие.

Поредица от набези бяха осъществени против частните български културни центрове в Охрид и Битоля, като те бяха подпалвани, против тях беше стреляно, а все още специфична комисия взема решение дали да предложи затварянето им поради имената, считани в Скопие за противоречиви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР