Посъпленията в бюджета нарастват с годишен темп от 10% до

...
Посъпленията в бюджета нарастват с годишен темп от 10% до
Коментари Харесай

Инвестиционните разходи на държавата надхвърлят 1 млрд. лв. към май

Посъпленията в бюджета нарастват с годишен ритъм от 10% до над 19 милиарда лева към края на полугодието, от които огромното перо са приходите от налози.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018
Система с дълбоки увреждания

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за персоналната помощ няма да реши проблемите
29 юни 2018
Ремонти затварят огромна част от центъра на София през лятото

Най-засегнато тази година ще е карето сред улиците " Раковски ", " Граф Игнатиев ", " Васил Левски " и " Цар Освободител "
22 юни 2018
Бюджетният остатък доближава 1.5 милиарда лева през май

Приходите порастват най-вече от повече налози, а обществените заплащания и еврофондовете покачват разходната част
3 юни 2018 Инвестиционните разноски на държавното управление нарастват до 1 милиарда лева към края на май, като малко над половината от сумата идва от европейските средства. Това е едвам 16.5% от плануваните в бюджета за годината 6 милиарда лева финансови разноски, само че осъществяването е доста по-бързо от това през 2017 година За съпоставяне, година по-рано индикаторът възлизаше на 630 млн. лева Сега раздвижването идва главно поради повече стартирали европроекти. Това демонстрират данните на Министерството на финансите за осъществяването на консолидираната фискална стратегия (КФП).

Финансовото ведомство разгласява и предварителни оценки към края на полугодието, съгласно които приходите надвишават разноските с над 1.7 милиарда лева или 1.7% от прогнозния БВП (БВП) за годината.

Равносметката за полугодието

Според предварителните оценки на финансовото ведомство към юни постъпленията в бюджета нарастват с 10% на годишна база до над 19 милиарда лева Увеличението се дължи главно на по-високите данъчни доходи, до момента в който при помощите не се вижда забележителна смяна по отношение на равнището от края на полугодието през 2017 година

Разходите пък нарастват с годишен ритъм от 11.2% до 17.5 милиарда лева, което е 44.5% от проекта за годината. Увеличението тук идва както от националния бюджет, по този начин и от по-високи разноски по сметките за средства от Европейски Съюз (където огромният мотор е покачването на разноските за инвестиции). Министерството на финансите показва, че при националния бюджет растежът идва от по-високите осигурителни и обществени заплащания, както и увеличените заплати на администрация, служители на реда и учители.

Повече доходи от налози, разноски - за помощи

Според ревизираните данни за май приходите надвишават разноските в бюджета с 1.42 милиарда лева Излишъкът идва от националния бюджет, до момента в който сметките по европейските средства не престават да са на минус, който към май възлиза на 282 млн. лева

Постъпленията в бюджета нарастват с 8.6% до близо 16 милиарда лева, от които огромното перо са приходите от налози. Те са и главният фактор за годишното нарастване - покачват се с 2.2 милиарда лева по отношение на юни 2017 година до 13.4 милиарда От друга страна, неданъчните доходи нарастват с 5%, а помощите понижават с 9% до 488 млн. лева

Разходите също не престават да се усилват с бърз ритъм нагоре - годишният растеж към май е 11.3% до сума от 14.1 милиарда лева Най-голям принос за нарастването имат по-високите обществени разноски, които се подвигат със 7.1% до над 6.6 милиарда лева Следващото по величина перо - за личен състав, се усилва с 350 млн. лева до 3.47 милиарда лева към май на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР