Порядъкът на информационните потоци на един-единствен човешки мозък може да

...
Порядъкът на информационните потоци на един-единствен човешки мозък може да
Коментари Харесай

Нашият мозък е начинът, по който живеем

Порядъкът на осведомителните потоци на един-единствен човешки мозък може да се наподоби със сложността на взаимоотношенията в обществената мрежа Facebook и нейните над 2 милиарда консуматори.

Само че оприличаването на мозъка на операционна система, на тип програмен продукт, който програмира съществуването ни е хлъзгав надолнище, по който имаме податливост да се плъзгаме.

„ Не всичко е информация, има полезности, морални алтернативи, решения – всички тези неща, които ни вършат това, което сме – хора. Хора, способни в един или различен миг да покажат най-хубавото или най-лошото от природата си “, споделя доцент доктор Стоян Везенков, молекулярен биолог и лекар по невробиология от Университета в Гьотинген, един от гостите на събитието „ Могъщият мозък “ (The Mighty Brain) на „ Рацио “, което ще се състои на 31 март в клуб The Steps.

Нашият живот и нашият мозък са неотделими от средата, която ни заобикаля. С времето ние генерализираме държания и реакции, които пораждат проблеми, за които търсим лекарства или добавки. „ Само че магнезият не ни взема решение житейските проблеми, споделя на смешка, само че освен доктор Везенков. – Не оказват помощ и източните практики, тъй като ние не живеем в Изтока по времето, когато тези практики са възниквали. Нуждаем се от лечения, които са съответни на днешния ден и на средата ни, тъй като 80% от държанието ни е добито. Как израстваме, какво вършим и с кого поддържаме връзка дефинира това по какъв начин ще се развие мозъкът ни. “

Тук могат да оказват помощ така нар. биофийдбек и неврофийдбек – биологична и неврологична противоположна връзка. Те са типичен медицински способи, само че от ден на ден се употребяват за трениране на нервната система и на кората на мозъка за унищожаване на нездравословни модели и замяната им със здравословни.

При биофийдбек тренинга се употребяват датчици, които мерят разнообразни сигнали от тялото ни, визуализиращи се на екран. По този метод се дава противоположна връзка за положението на организма в моменти на покой и стрес. Всеки човек реагира самостоятелно в тези моменти, тъй като има друг вид нервна система. По време на биофийдбек сесиите се откриват тези самостоятелни извършения и техники, които най-добре въздействат върху физиологията на съответния човек. И по този начин, тренирайки всеки ден у дома, сме изцяло способни да променим сигналите, а с тях и признаците.
Чуйте диалога с доктор Стоян Везенков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР